Liceul Agricol Caracal, sprijinit de Ministerul Agriculturii. Elevii vor face practică pe utilaje moderne

O idee a ministrului Agriculturii, Petre Daea, tinde să devină realitate. Acesta îşi doreşte preluarea în subordinea ministerului pe care îl conduce a tuturor liceelor din ţară cu profil agricol. Astfel, Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” va beneficia de sprijin direct din partea Ministerului Agriculturii.

Pentru a putea investi direct în aceste unităţi de învăţământ cu profil agricol, ministerul va trebui să le preia din subordinea Ministerului Educaţiei. Pe lângă investiţii este vorba şi de parteneriate cu firme de profil pe utilajele cărora elevii să poată face practică, astfel încât la terminarea celor patru clase liceale să avem în piaţa muncii oameni specializaţi.

„Se vrea ca, într-adevăr, aceste licee agricole să vină în sprijinul agricultuii. Liceele care au numai profile de agricultură se vrea să fie preluate de Ministerul Agriculturii şi, prin parteneriate cu firmele de distrubuţie de utilaje agricole, elevii acestor licee să facă practică pe aceste utilaje agricole. Forţa de muncă din agricultură s-a micşorat foarte mult, în ultimul timp nu mai avem specialişti care să folosească aceste utilaje performante. În acest sens s-a făcut o centralizare de la toate liceele agricole, cu cifra de şcolarizare, profilul claselor pe care le au, dacă au cămin, dacă au cantină, ce probleme au, de ce investiţii ar avea nevoie. Acum suntem în faza de discuţie preliminară, pentru că aceste unităţi şcolare sunt în subordinea Ministerului Educaţiei şi vor trebui preluate de Ministerul Agriculturii, probabil printr-o hotărâre de guvern”, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, Emil Marinescu.

În judeţul Olt, există un astfel de liceu la Caracal, Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu”, care are profile numai pe specialitate de agricultură.

Emil Marinescu spune că s-a comunicat deja cu conducerea unităţii de învăţământ, care s-a arătat încântată de această idee. Pentru a putea scoate oameni pregătiţi, liceul are nevoie tot timpul de sprijin din partea autorităţilor.

„Au şi o seră acolo, la Caracal, şi ne-au solicitat sprijin pentru tot ce trebuie să planteze în ea. Nu este vorba despre o suprafaţă însemnată, au doar 200 de metri pătraţi. Le vom procura direct răsaduri, pentru că pentru seminţe ar fi prea complicat, este o seră fără încălzire”, mai spune Emil Marinescu.
 
Mai mult, prin protocolul încheiat între Consiliul General Loiret, Camera Agricolă Loiret şi Consiliul Judeţean Olt, patru elevi şi un cadru didactic de la Colegiul Agricol „D. Petrescu” au efectuat vara trecută un stagiu de pregătire în ferme agricole din Departamentul Loiret. Caracalenii au avut posibilitatea să vadă cum sunt organizate şi cum funcţionează o fermă de creştere a porcilor, o fermă de creştere a puilor, o fermă vegetală şi o fermă pomicolă. Aceştia au constatat cum este preparată hrana animalelor, cum sunt recoltate zmeura şi cireşele şi cum sunt comercializate fructele în pieţele locale. Totodată, elevii din judţe au primit informaţii şi despre cultura mare, observând cum este recoltat grâul francez, dar şi cum funcţionează sistemele de irigaţii.

Acest parteneriat va funcţiona şi în acest an, când un alt grup de elevi va face o vizită în Franţa.