Legumicultorii olteni, cei mai harnici din ţară. Minister: „Se asigură necesarul de consum intern de tomate din producția autohtonă din mai până în decembrie”

Cea mai mare producţie de roşii a fost obţinută de legumicultorii olteni. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii aceştia sunt pe primul loc în ţară la accesarea Programului Tomata, contribuind substanţial la asigurarea necesarului de tomate din producţia autohtonă din mai până în decembrie.

Într-un comunicat oficial, reprezentanţii Ministerului Agriculturii laudă efortul legumicultorilor olteni, care au reuşit să acceseze în număr mare Programul Tomata.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează că în data de 6 august a fost plătită ultima tranșă către fermierii înscriși în ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a virat în conturile Direcțiilor Agricole Județene suma totală de 201.5 milioane de lei, reprezentând plata beneficiarilor înscriși în programul de sprijin pentru tomate din ciclul I. Astfel, dintr-un număr de 19.166 legumicultori înscriși în ciclul I, 14.398 dintre aceștia au depus cereri și au primit banii, iar 8.952 încă livrează pe piață, întrucât au obținut producție suplimentară, cei mai mulți provenind din județele Olt (5.250), Galați (4.100), Giurgiu (1.951), Dolj (1.780)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. 

Cu ajutorul acestui program, s-a reuşit asigurarea necesarului de consum intern de tomate proaspete din producţie autohtonă.

„Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie”
, mai spun cei de la structura centrală.

Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis în valoare de 3.000 de euro pe an sunt:
- să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 metri pătraţi;
- să obțină o producție de minimum două kilograme de tomate pe mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kilograme dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
- să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

Legumicultorii se mai pot înscrie în Program şi în ciclul al doilea.