Legumicultorii olteni au început plantarea răsadurilor de tomate, în solarii. DAJ Olt face verificări în teren

Judeţul Olt este în top şi în acest an la implementarea Programului „Tomata”. Până luni după-amiază, peste 3.100 de legumicultori îşi depuseseră dosarul de înscriere în program la Direcţia Agricolă Olt.

3.191 de olteni s-au înscris până acum pentru Schema de ajutor de minimis pentru tomate. Ca şi anul trecut, valoarea sprijinului este de 3.000 de euro, cu condiţia să fie vândute cel puţin 2.000 de kilograme de roşii pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi, în perioada ianuarie-mai inclusiv.

În această perioadă, legumicultorii plantează răsadurile în solarii, iar angajaţii DAJ Olt au început verificările în teren.

Gelu Voinea, din Izbiceni, spune că va planta 9.000 de fire, de pe care speră să scoată o producţie de peste 13 tone de roşii. 

„M-am înscris şi anul acesta în program. Am început de săptămâna aceasta să plantăm în solar, dar sunt persoane din Izbiceni care au plantat deja. 9.000 de plante vom avea, cu o producţie de aproximativ un kilogram şi jumătate pe plantă, deci undeva la peste 13 tone de roşii”, spune Gelu Voinea.

Olteanul este mulţumit de felul în care se derulează programul, mai ales că acum are experienţa anului anterior.

„Nu am avut nicio problemă, am făcut dosarul, am dus facturile la Slatina şi au intrat banii în cont. Acest program este un lucru foarte bun pentru legumicultori, este un ajutor, sunt persoane care şi-au cumpărat centrale cu ajutorul acestor bani, şi-au făcut solarii moderne. Cu ajutorul acestor bani ne uşurăm munca. În primul rând, cei care nu au solarii moderne îşi fac, astfel încât să nu le mai descopere în fiecare an. Este un program extraordinar. Sperăm să fie dus la sfârşit întregul ciclu de opt ani. În Izbiceni avem aproape 700 de dosare depuse până acum”, a declarat legumicultorul din Izbiceni.

Pentru că în mai toate bazinele legumicole din judeţ a început plantarea răsadurilor în solarii, reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt au demarat verificările la faţa locului.

„Comisiile de specialitate din cadrul Direcţiei sunt deja pe teren pentru a verifica dacă plantarea s-a făcut în mod corect. Suntem prezenţi în toate bazinele legumicole. Fermierii au obligativitatea să ne anunţe când încep să planteze răsadurile”, a declarat Dragoş Drăghicescu, directorul DAJ Olt.