Legumicultor oltean despre primele tomate de pe piaţă: „Cantitatea de insecticid aplicată este mult mai mică şi tratamentele mai rare, decât în sezon. Roşiile mele sunt sănătoase şi sigure”

Legumicultorii olteni îi îndeamnă pe consumatori să se îndrepte către tomatele autohtone, care au invadat pieţele în această perioadă. Aceştia spun că roşiile lor sunt sigure şi sănătoase, pentru că tratamentele aplicate în această perioadă nu sunt la fel de intensive ca vara, atunci când dăunătorii şi bolile le dau bătăi de cap fermierilor.

Fermierul din Obârşia, Ionuţ Radu, vinde roşii în Piaţa Zahana. Acesta spune că slătinenii apreciază produsele sale, iar cei mai mulţi dintre clienţii săi revin să cumpere. Contrar speculaţiilor care se fac, legumicultorul oltean spune că tratamentele aplicate, în această perioadă, sunt mai rare decât vara.

„După ce cumpără şi consumă din ele, omul chiar apreciază roşiile mele. Eu le spun tuturor că roşiile din această perioadă sunt mai puţin stropite decât cele din sezon, când impactul dăunătorilor şi al diverselor boli este mult mai mare. În extrasezon şi mai ales în ciclul extratimpuriu nu sunt aşa mari probleme cu dăunătorii. Cantitatea de insecticid aplicată este mult mai mică, iar tratamentele se fac mai rar, pentru că dăunătorii nu acţionează, vremea fiind mai rece. Cei care avem centrale suplinim lipsa căldurii, însă nu avem lumină suficientă, ziua este mai scurtă, şi nu se coc atât de repede cum ne dorim noi. Atunci intervenim cu fertilizări, dar asta înseamnă tehnologie. În spaţiul public apar tot felul de comentarii, dar nu este aşa. Unii aplică şi tehnologii mai neortodoxe, oamenii au găsit tot felul de soluţii ca să iasă cu ele mai devreme, dar majoritatea producătorilor sunt serioşi”,
a spus Ionuţ Radu.
 
Acesta le recomandă consumatorilor să cumpere tomate direct de la producător.

„Eu recomand roşiile mele ca fiind controlate, sănătoase şi sigure. Nu vorbesc în numele tuturor. Le recomand oamenilor să consume direct de la producători. Iau cazul meu, sunt zi de zi în piaţă, nu mi-aş permite să vin cu un produs neconform, pentru că mi-aş pierde clientela. Consumatorul trebuie să înţeleagă acest lucru şi să se îndrepte către producător. Aşa ne susţinem unii pe alţii. Noi le dăm produse sănătoase, ei ne susţin activitatea, că până la urmă despre asta este vorba”,
a adăugat Radu.

Preţul unui kilogram de roşii autohtone în Piaţa Zahana este de 14-15 lei.