Latifundiarii judeţului au cumpărat mii de parcele, în acest an. Unde se vinde cel mai scump teren agricol din judeţ şi care este preţul

Peste 3.200 de olteni au depus, în acest an, oferte la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Olt cu intenţia de a vinde parcelele pe care le deţin. Primii care au sărit să le cumpere sunt latifundiarii judeţului, care vor să-şi comaseze terenurile şi să facă o agricultură performantă. Reprezentanţii DAJ Olt spun că deţinerea unor suprafeţe mai mari le va permite marilor fermieri din judeţ să folosească sistemele de irigaţii, crescând astfel productivitatea.

Conform datelor furnizate de DAJ Olt, în prima jumătate a anului au fost depuse 3.285 de oferte de vânzare, dintre acestea peste 500 fiind doar în iunie. Suprafaţa agricolă cuprinsă în aceste cereri este de doar 2.680,30 de hectare, adică sunt tranzacţionate parcele mici. Din numărul total de oferte depuse, doar 1.030 au primit aviz de vânzare din partea specialiştilor DAJ Olt. În lipsa unor comunicări de acceptare, cei de la DAJ Olt emit şi adeverinţe pentru ca suprafaţa agricolă să fie vândută liber.

Directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu, a precizat că terenurile sunt cumpărate de latifundiarii judeţului, care doresc să-şi comaseze suprafeţe agricole.

„Avem multe cereri pentru vânzarea terenurilor din judeţ. Vânzarea terenurilor înseamnă comasarea lor, cele mai multe fiind cumpărate de cei care au drept de preemţiune, adică de către arendaş. Mulţi dintre fermieri îşi măresc suprafeţele, le comasează. Prin comasarea terenurilor şi investiţiile din sectorul irigaţiilor, fermierii speră ca şi în judeţ să se facă o agricultură performantă”,
a spus Drăghicescu.

Conform DAJ Olt, cel mai scump teren agricol a fost vândut la Slătioara, unde metrul pătrat a ajuns şi la 35 de lei, adică preţul unui hectar ajunge la 350.000 lei. În schimb, cel mai ieftin teren agricol este la Scărişoara, unde metrul pătrat a fost vândut cu 0,24 de lei.

Potrivit datelor APIA Olt, la nivelul judeţului sunt peste 600 de mari fermieri, adică deţin peste 50 de hectare. Aceştia depun Cererea unică pe suprafaţă la Centrul judeţean APIA Olt şi nu la centrele locale.