Laboratorul pentru depistarea coronavirusului, operaţional de la 1 mai, la Spitalul Slatina

Laborator modular de biologie moleculară ce va permite testarea pentru coronavirus a 196 de persoane, într-o singură zi, pe care CJ Olt îl cumpără pentru Spitalul Slatina, va fi operaţional de la 1 mai.

Investiţia făcută de Consiliul Judeţean Olt se ridică la un milion de lei.

„Pentru a putea creşte capacitatea de testare şi de analiză, în judeţul Olt, am iniţiat împreună cu Consiliul Judeţean un proiect prin care vom achiziţiona un laborator mobil în valoare de un milion de lei. De multe ori, în ultima perioadă, aţi auzit de noţiunea de Real Time PCR, dar în cele mai multe cazuri acesta nu este necesar pentru a putea diagnostica acest COVID-19, este necesară o întreagă structură, de un flux cu patru camere şi mai multe echipamente. Motiv pentru care am ales să cumpărăm un laborator mobil, care să fie instalat în curtea spitalului şi care să asigure toate aceste fluxuri. Din informaţiile pe care le am, în momentul de faţă, din discuţiile pe care le-am purtat cu furnizorii, ne dorim şi în proporţie de 99%, considerăm că vom fi funcţionali cu acest laborator începând cu data de 1 mai a acestui an”, a declarat managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea.

Laboratorul va putea fi folosit pentru depistarea unei largi patologii (infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori; mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA - esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central; hepatite A, B, C , D și G; infecții transmise pe cale sexuală; viruși herpetici; boli transmise de căpușe, precum Borrellia; tuberculoză; Human Papilloma Virus), dar va avea posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare.

Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din trei corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale. Laboratorul mobil va fi dotat cu toată aparatura, mobilierul și accesoriile necesare derulării activității de diagnostic la cel mai înalt standard.

„Este un laborator care poate să facă 196 de teste pe zi, care ne permite să detectăm în aceeaşi zi cazurile suspecte de coronavirus, care se confirmă sau nu, pentru toţi locuitorii judeţului Olt simptomatici din acea zi. Ba mai mult, putem să mergem pe extinderea testelor la cadrele medicale pentru a evita situaţii nefericite, dramatice chiar aşa cum se întâmplă la noi în ţară”, a conchis Rotea.