Laboratorul DSVSA Olt, acreditat pentru depistarea pestei porcine. „Într-o zi-două, cred, îi vor da drumul”

Laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt va fi acreditat să facă analize pentru depistarea pestei porcine, după ce laboratoarele existente au fost asaltate de solicitări, în urma epidemiei confirmate în mai multe judeţe.

Informaţia a fost confirmat de secretarul Comisie de Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul Dan Ciocan, care a precizat că este o chestiune de zile până când se vor putea face aceste analize, în judeţul Olt.

„La Olt se fac probe, după solicitarea ANSVSA-ului, care a constatat că nu face faţă cu actualele laboratoare. La DSVSA Olt, laboratorul este dotat, au nişte kit-uri ale lor şi vor primi probe. Într-o zi-două, cred, îi vor da drumul”,
a afirmat Ciocan.

Deputatul a adăugat că laboratorului DSVSA Olt îi vor fi repartizate anumite judeţe din ţară, decizia urmând să fie luată de Autoritatea Naţională.

„Depinde ce judeţe le va repartiza ANSVSA. Sunt doar câteva laboratoare în ţară - Bucureşti, Cluj, Timişoara şi acum şi Olt. Este nevoie de mai multe laboratoare pentru a se identifica mai repede şi să se ia măsuri imediate”,
a mai spus deputatul.

Ultimul focar de pestă porcină a fost identificat la începutul acestei săptămâni, în judeţul Ilfov.

În 15 august a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, situată la limita cu judeţul Ialomiţa, preciza, săptămâna trecută, într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVSA anunţa că în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, Potrivit Autorităţii, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.