ITM Olt, cu ochii pe agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate

Pentru că nu de puţine ori există oferte de muncă „fantomă” în străinătate, ITM Olt pune în alertă persoanele interesate să lucreze dincolo de graniţele ţării. Mai mult, agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate au fost verificaţi dacă respectă legislaţia.

Atenţie la ofertele de muncă în străinătate! Pentru că mulţi dintre cei care au dat curs ofertelor de muncă peste hotare au fost nevoiţi să îndure condiţii grele sau, mai grav, s-au trezit că slujba promisă nu exista, ITM Olt îi pune în alertă.

Persoanele interesate să lucreze în străinătate trebuie să fie cu ochii în patru atunci când fac o astfel de alegere. Cea mai importantă recomandare este evitarea ofertelor de lucru de pe internet. Cei care doresc să plece în afară trebuie să o facă doar în baza unui contract de muncă.

„Atenţionăm persoanele care doresc să plece la muncă în străinătate, să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă sunt înregistrate la inspectoratele teritoriale de muncă, să verifice cu atenţie oferta, adresa şi existenţa angajatorului, să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere. Contracul de Mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agentul de plasare cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate, țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit. Agentul de Plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de plasare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română”, a declarat inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

În cadrul unei campanii desfăşurate la nivel naţional, ITM Olt a verificat o parte dintre agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate.

„Din totalul de nouă agenți de plasare a forței de muncă în străinătate înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, au fost verificări la un număr de trei agenți, în urma cărora nu s-au constatat încălcări ale legislației specifice în domeniul plasării forței de muncă în străinătate”, a mai spus Ungureanu.

Pentru un loc de muncă cât mai sigur, persoanele dornice să obţină o slujbă în străinătate se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin serviciul EURES. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv.