Invitaţie. Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Lică Militaru” se desfăşoară, vineri, la Drăgăneşti-Olt

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Lică Militaru”, care se va desfăşura vineri la Drăgăneşti-Olt, a fost prezentată, joi, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la CJ Olt, principalul susţinător al evenimentului, în prezenţa organizatorilor şi membrilor juriului.

La conferinţă au participat preşedintele CJ Olt, alături de conferenţiarul universitar doctor Gabriela Rusu-Păsărin, preşedintele juriului, de directorul Festivalului, Constantin Bîrcă, preşedintele Asociaţiei Artistice pentru Promovarea Tinerelor Talente, şi de primarul din Drăgăneşti-Olt, Pantelie Rotaru. 


Consiliul Judeţean Olt este principalul susţinător financiar al Festivalului Naţional de Folclor „Lică Militaru”. Preşedintele forului judeţean, Marius Oprescu, a vorbit despre implicarea în actele de cultură.


„Este un festival de folclor care îşi doreşte să promoveze cântecul vechi românesc şi folclorul autentic. Este un festival destinat tinerilor sub 40 de ani. Consiliul Judeţean a încercat, de-a lungul anilor, să se implice în actele de cultură şi de folclor din judeţul Olt. Prin Centrul de Promovare a Culturii Tradiţionale Olt, încercăm să fim prezenţi în mai multe localităţi. Era nevoie de un astfel de festival şi în zona Boianului şi îi mulţumim domnului primar de la Drăgăneşti că a avut o astfel de iniţiativă, a venit cu această invitaţie şi, iată că, noi participăm la acest festival cu susţinerea financiară”, a afirmat Marius Oprescu.


El şi-a exprimat speranţa că festivalul va ajunge cunoscut, ca şi alte evenimente culturale din judeţ.


„Eu îmi doresc ca acest festival să crească de la an la an şi nu foarte târziu să ajungă la notorietatea celebrului deja Festival «Oltenii şi Restu’ Lumii». Le doresc mult succes tuturor concurenţilor şi să câştige cel mai bun”, a mai spus Oprescu.


Preşedintele Festivalului „Lică Militaru”, conferenţiarul universitar doctor Gabriela Rusu-Păsărin, a ţinut să felicite Consiliul Judeţean pentru implicare. Ea a adăugat că la preselecţia din 12 mai, s-au prezentat 54 de concurenţi din mai multe zone etnofolclorice reprezentând judeţele: Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Teleorman, Suceava, Satu-Mare, Sibiu, Alba, Cluj, Braşov, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud. În urma preselecţiei, juriul a selectat 18 concurenţi, din nouă judeţe, pentru evoluţia din cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Folclor „Lică Militaru”.


„În calitate de preşedinte al juriului, felicit în primul rând Consiliul Judeţean, pe domnul preşedinte, Primăria Drăgăneşti-Olt, pe domnul primar, că au pus în pagină o idee generoasă, aceea de a aduce în prim-plan cântecele bătrâneşti şi de a celebra memoria unui vestit lăutar din Olt, Lică Militaru. Este o susţinere financiară remarcabilă şi un gest cultural, în acelaşi timp, gestul de susţinere a unui proiect pe care l-a depus Asociaţia Artistică pentru Promovarea Tinerelor Talente şi iată, astfel, conjugate eforturile, se ajunge la promovarea folclorului autentic din zona dumneavoastră. Deveniţi un pol de interes pentru folclor pentru că la preselecţie s-au prezentat 54 de concurenţi, din toate zonele etnofolclorice. Selecţia a fost drastică pentru că, în final, vor evolua doar 18 concurenţi, deci practic o treime reuşit să treacă de preselecţie, ceea ce se întâmplă foarte rar. Sunt în multe jurii naţionale şi ştiu că de obicei jumătate reuşesc performanţa să ajungă în concurs, iar jumătate se pregătesc pentru următoarea ediţie”, a declarat conferenţiarul universitar doctor Gabriela Rusu-Păsărin. 


Festivalul Naţional de Folclor „Lică Militaru” va fi transmis pe TVR 3 şi la Radio România Regional, Radio România Antena Satelor şi la MTVA - Radiodifuziunea ungară, emisiunile în limba română.


„Îi felicit, în egală măsură, pentru că au avut această idee de a promova festivalul prin instituţii media audio-vizuale cu impact internaţional. Faptul că festivalul este difuzat la TVR 3 şi recitalul în cadrul celebrei emisiuni «Tezaur Folcloric» este de notorietate. Eu, în calitate de realizator, fac acum public un cadou pe care vreau să vi-l ofer dumneavoastră: difuzarea galei, la Radiodifuziunea ungară, emisiunile în limba română. Acest lucru înseamnă o trecere peste graniţă a evenimentului dumneavoastră. Vă felicit că de la prima ediţie aveţi un impact internaţional, nu naţional”, a mai spus preşedintele juriului.


Programul festivalului:

18.00 - 20.00 - concurs

20.00 - 21-00 - recitaluri Nicolae Furdui Iancu, Ion Ghiţulescu

21.00 - 22.00 - Gala Laureaţilor

22.00 - 23.00 - recitaluri  Gheorghe Roşoga, Ileana Constantinescu, Mariana Lungu, Taraful din Iancu Jianu, Taraful din Morunglav, Costină Ghican, Ion Creţeanu.