Întâlnire de lucru a specialiştilor APIA Central şi legumicultorii olteni

În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt are loc, joi, o întâlnire de lucru a reprezentanţilor APIA, structura centrală, cu fermierii din Olt.

Viticultura şi organizaţiile de producători sunt temele de discuţie cu care vin reprezentanţii de la Bucureşti ai APIA.

„Prima temă o reprezintă discuţiile cu viticultorii din Olt, care, din păcate, sunt puţini la număr. Cea de-a doua parte a întâlnirii îi vizează pe legumicultori, care vor primi informaţii despre organizaţiile de producători din sectorul legume-fructe. Noi acum am început un program de conştientizare vizavi de ascocierea în cooperative, pasul doi este ca aceste cooperative să se transforme în grupuri de producători, care timp de cinci ani au la dispoziţie un plan de afaceri ce trebuie îndeplinit, vor primi finanţări, prin APIA, de la Uniunea Europeană. După aceşti cinci ani sunt obligaţi să transforme acest grup de producători în organizaţie de producători. Şi această formă de asociere poate primi finanţări pentru investiţii şi pentru anumite costuri de funcţionare de la Uniunea Europeană. Sunt singurele entităţi, în sectorul legume-fructe, finanţate cu bani europeni, prin APIA. Eu consider că aceste dicuţii despre organizaţiile de producători au loc cam devreme şi nu cred că legumicultorii noştri vor înţelege prea multe acum. Însă vom profita de această ocazie pentru a discuta şi alte probleme”, spune Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii.

Un aspect pe care legumicultorii olteni îl vor clarificat este cel cu privire la sprijinul cuplat.

„Dacă tot vin specialiştii, am cerut să dezbatem foarte clar şi serios problema spijinului cuplat la legumele în spaţii protejate şi în câmp, pentru că sunt câteva pachete de finanţare gestionate de APIA. Din păcate, anul trecut, foarte mulţi fermieri nu au fost bine informaţi despre aceste pachete”,
a mai spus Ciobanu.