Investigaţii

2016-12-04, 15:11:40

Înregistrări explozive despre șeful PNL Piatra-Olt, Dan Stana: „I-am dat porcu’ jumate”

Președintele PNL Piatra-Olt, Dan Stana, fost candidat la alegerile locale pentru funcția de primar și actual candidat pentru un loc în Camera Deputaților, nu se poate lăuda cu un renume prea bun în oraș, cel puțin pe un segment social din care fac parte foști angajați ai CFR, oameni care îi rostesc numele fără să îi aducă laudă și recunoștință. Din contra. Unii se plâng de faptul că au fost angajați în diverse posturi la CFR nu tocmai pe ochi frumoși și că, în ciuda acestui lucru, după anumite perioade de timp, au fost dați afară. Dan Stana respinge orice fel de acuzație care se referă la el și pune placa adversităților politice.

În Piatra-Olt circulă niște înregistrări audio în care oameni care au lucrat la CFR, unde, potrivit spuselor lor, au ajuns grație lui Dan Stana, și nu pe degeaba, spun că au fost dați afară, ulterior, pe nedrept. Dan Stana a fost în două rânduri director al Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Craiova, în perioadele 1998 - 2007 și 2009 - 2010. Sunt perioadele în care el ar fi pus umărul la angajarea mai multor persoane în cadrul CFR. În prezent, Stana ocupă un post de șef de serviciu.


Pentru a nu fi acuzați de lipsă de obiectivitate, vom reda, în continuare, câteva transcrieri după înregistrările audio în posesia cărora am intrat.

 

„Ciugoale oameni şi acum la Craiova, n-auzi?! Ce-ai, că ştiu mai multe. E unul slab, ţigănos (…), are un Ford Focus lung, gri, şi e şi el contra. Ăla a cotizat la Stana şi l-a trimis măturător la Craiova. (…) E slab şi ţigănos. Nevasta îi era magazioneră. Mie mi-a luat porcu’ jumate; n-aveam ce da la copii. I-am dat porcu’ jumate. Tu să îi zici aşa: «Băi Dane, am fost pe la Lucică şi am stat la o cafea. Ţii minte când ai fost cu Frăţică în casă la el, abia se mutase, nu avea săracu’ de nici unele şi ţi-a dat porcu’ împărţit? Ţii minte când ţi-a adus maşina de piatră?». Să i le pui pe tavă pe astea două! (…) Zi-o şi p-asta. Şi merg şi recunosc eu! (…) Eram tare cu ei pe piaţă, eu. Aşa am un dosar cu poze. (…) Aveam pământ în casă, rogojină, şi a venit să îi dau porcu”.

„Bă, aşa erau timpurile, tu nu ştii?”

Într-o altă înregistrare, o persoană povestește că a avut un dialog cu Dan Stana în care acesta și-ar fi motivat astfel de gesturi prin faptul că „așa erau timpurile”.


„I-am zis pe scările dispensarului «Să trăiţi dom’ director», iar el mi-a zis: «Hai că tocmai voiam să vin să stăm de vorbă». Am zis: «Ce dracu’ mai vrea şi ăsta?!» Nici prin minte nu mi-a trecut ce voia. «Bă, am auzit că vrei să mă dai în judecată că ţi-am luat bani când te-am angajat». «Cine dracu’ ţi-a mâncat c.....t , domne, că vreau eu să te dau în judecată? Păi dacă voiam să te dau te dădeam a doua zi, ştii bine. Nu vreau să mai răscolim c….l, lăsaţi-l aşa». Mi-a zis în felul următor: «Bă, aşa erau timpurile, tu nu ştii?» «Domne, astea au fost timpurile, să fii sanitar!». M-am săturat de prostii. Când mă uit la ei aşa... Nici nu ştii pe cine să mai votezi. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Când se ajung în funcţii şi în astea... Deci, fapt concret: numai cât îi făcură campanie toţi ceferiştii atunci, cu maşini şi cu astea! (...). Pe toţi care suntem acolo la PNL, ne-a luat o dată, după-amiaza, cu maşina din gară până aici, în Piatra Sat; lucram atunci la CFR. Era până în votări. Şi a zis: «Ce ziceţi fetelor, avem şanse să luăm primăria?». Eu, foarte senină şi fără frică de Dumnezeu, zic: «Domne, hai să vă zic o chestie: ştiţi cum aţi luat-o dumneavoastră acum cu primăria, să luaţi ca primar? Ca şi când ar veni unul şi ţi-ar da casă, decât să mai bage lumina. Aşa faceţi şi dumneavoastră». Zic: «Udrescu făcu casa şi dumneavoastră decât să băgaţi lumina. Păi dumneavoastră credeţi că aveţi șanse? Eu zic că n-aveţi şanse». A doua zi, m-am dus mai târziu că eram după tură de noapte, cinci minute după ce începuse şedinţa (şedinţa PNL Piatra-Olt - n.r.). El - cu focul pe mine! Zice: «Mai sunt unii, după ce îi angajezi şi îi faci oameni, îţi râd în nas dup-aia. Uite, ea îmi spune franc în faţă că n-avem şanse să luăm primăria de la Piatra» Eu am început să plâng, adică aveam un tremur în voce. (…) Eu am vrut să spun mai multe atunci, că mergeam cu ăla şi cu ăla şi spuneau că ei merg că trebuie să meargă, dar tot pe Udrescu îl votau. Deci eu ştiam multe chestii, dar am tăcut din gură. Dacă l-a deranjat chestia asta, dă-l încolo, că nu mai spun nimic. Asta a fost. (…) Eu sunt sătulă. Mi-e scârbă! Dar ăsta nu va lua primăria cât nu mai sunt eu fată mare! Poate alţii o vor lua, dar el nu o va lua. N-are şanse”.


În aceeași înregistrare audio persoana respectivă se plânge că a fost nevoită să dea înapoi salariile compensatorii pe care le-a primit după ce i-a fost desfăcut contractul de muncă.


„Au trecut şapte, opt ani de-atunci, era el director. Eu nu mint. Deci atunci m-a angajat şi dup-aia... Asta e! Dar există un Dumnezeu. El mi-a zis: «Bă, vrei să îmi faci rău?» «Eu, să-ți fac dumitale rău? Nu». «Păi cică vrei să te pui martor. Astea erau vremurile». «Du-te, domne, de-aci! Dacă îmi era să te dau în judecată, te dădeam, că plătesc ordonanţa şaptezeci de milioane. Păi asta este strigător la cer, nimeni nu a mai plătit ordonanţa pe care a luat-o. Nimeni nu a mai plătit-o, iar eu dau banii înapoi». Mai am două luni de zile şi scap. Dar şi eu mă rog şi-n culcare, şi-n sculare: altceva nu-i cer lui Dumnezeu, decât să facă dreptate pentru banii ăştia, că eu am fost nevinovată. I-am zis: «În primul rând că m-au dat afară din medical, nu trebuia să mă dea. În al doilea rând nu trebuia să mai restitui suma. Că e pe plan politic, că e pe plan nu ştiu ce... Am plătit-o şi asta e!» Cei şaptezeci de milioane, însă vreo treişcinci pe care i-am dat lui, vreo sută de milioane. (...) N-am recuperat banii, că fiind în medical luam doar jumătate (salariul - n.r.), nu sută la sută”.


Dan Stana: „Eu nu am avut competență de angajare”


Contactat pentru un punct de vedere pe acest subiect, Dan Stana a respins aceste acuzații, spunând că anul trecut i-a fost făcută și o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

 

„Eu niciodată, în funcția pe care am avut-o, de director al Sucursalei Regionale Craiova, nu am avut competență de angajare. Deci în fișa postului meu nu a existat niciodată... Ei au mai făcut o chestiune din asta: m-au dat și la DNA. Anul trecut au fost chemați niște oameni din ăștia care spun anumite chestii, probabil sunt puși de ei. Deci au fost chemați vreo cinci oameni. Pe mine nu m-a chemat DNA-ul, pentru că s-au lămurit probabil când i-au audiat pe ăstia acolo. Adică erau unii angajați acum un an de zile la CFR, dar CFR-ul e mare. Eu m-am ocupat de partea de transport de călători, iar CFR are trei companii, CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură. Deci sunt oameni care din campanie electorală au ajuns să facă anumite chestii. V-am spus: eu nu am avut niciodată în fișa postului competență de angajare, și dacă cineva încearcă să spună chestia asta eu n-am altă soluție decât să îi dau în judecată, să facă dovada acestui lucru”, a declarat Dan Stana.

•••

Nu știm dacă la DNA a existat sau există un dosar pe numele lui Dan Stana și nici pentru ce i s-a făcut, dacă i s-a făcut, plângere. Înregistrările după care noi am redat transcrierile de mai sus sunt însă cât se poate de reale, iar persoanele par destul de sincere atunci când vorbesc despre fostul director al SRTFC Craiova.

Comentarii

Redacţia

2016-12-04 15:11:40

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...