Începe renovarea sediul Bibliotecii municipale Caracal. Cărţile au fost mutate la Şcoala „Titulescu”

Municipalitatea caracaleană a luat decizia mutării cărţilor Bibliotecii municipale „Virgil Carianopol” în incinta Şcolii „Nicolae Titulescu”, clădirea în care funcţiona instituţia de cultură urmând să fie supusă unui amplu proces de reabilitare, printr-un proiect cu fonduri europene.

Finanţarea proiectului este nerambursabilă, din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, în valoare de 10 milioane de lei.

Proiectul vizează restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Bibliotecii în vederea promovării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural. Durata de realizare este de 33 de luni.

„Personalul, cărţile şi publicaţiile frecvent solicitate din cadrul Bibliotecii municipale «Virgil Carianopol» s-au mutat în localul Şcolii Gimnaziale «Nicolae Titulescu», situat pe strada General Magheru. Biblioteca a intrat, în această perioadă, într-un amplu proces de modernizare şi restaurare ce se va prelungi până în primăvara anului 2020”,
a afirmat primarul municipiului Caracal, Liviu Radu.

În urma implementării proiectului, pe lângă secţiile „clasice” ale instituţiei, săli de lectură, secţie pentru copii, secţii pentru adulţi, secţie de carte în limbi străine, biblioteca va avea şi o ludotecă, un atelier de conservare a cărţii şi o sală multimedia, iar în curtea interioară va fi amenajată o sală de spectacole.

Proiectul cu fonduri europene va permite şi dezvoltarea serviciilor de utilizare a calculatoarelor prin intermediul programului Biblionet.

De-a lungul timpului, biblioteca municipală a funcţionat în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost la parterul fostei Case Parohiale, din strada C. Poroineanu, ulterior Jean Dobrescu. Apoi, s-a mutat la parterul caselor Uţă, din strada Cuza Vodă. În 1958 a funcţionat în sediul fostului Palat al Justiţiei, unde era şi sediul Casei de Cultură şi cel al Consiliului Local pentru Cultură fizică şi Sport. În anul 1960 este mutată pe strada Borsec, iar în 1993 pe strada Carpaţi.
Din anul 2002 instituţia funcţionează în sediul de pe strada Iancu Jianu, nr.18 A, o clădire de patrimoniu.

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale se ridică astăzi la 75.000 de volume, distribuite în cele 5 secţii ale acesteia: sala de lectură, adulţi - beletristică, adulţi-carte de specialitate, copii şi filiala de cartier. În colecţiile bibliotecii se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe.

Biblioteca mai dispune de o secţie de prelucrare carte şi de o sală a presei, care găzduieşte un important fond de periodice (ziare şi reviste). Anual, instituţia organizează Festivalul Naţional de poezie Virgil Carianopol, iar periodic mese rotunde, expoziţii de carte, recenzii, întâlniri cu scriitori.