Începe campania de depunere a Cererii Unice de Plată. De luni, fermierii vor primi invitaţiile cu programările

În aproximativ o săptămână, fermierii olteni îşi vor putea depune Cererile Unice de Plată pentru anul 2018. Campania de primire a documentelor începe la 1 martie şi se termină pe 15 mai, fără perioadă de prelungire, ca şi anul trecut.

Zilele acestea, angajaţii APIA Olt lucrează la invitaţiile ce le vor fi transmise fermierilor, prin care oamenii vor şti exact ziua şi ora la care să se prezinte în centrele Agenţiei.

Astfel, la Centrul Judeţean Slatina vor depune cererile doar marii fermieri, care deţin o suprafaţă de cel puţin 50 de hectare. Anul trecut, aproximativ 750 de mari fermieri au depus Cererea Unică de Plată.

În cele şase centre locale, din Slatina, Balş, Scorniceşti, Drăgăneşti, Caracal şi Corabia, vor fi programaţi ceilalţi fermieri, cu suprafeţe mai mici de 50 de hectare.

„Anul trecut am avut 32.432 de fermieri înscrişi. Dintre aceştia, mai avem 350, care au fost incluşi în eşantionul de control, ce îşi vor primi banii până la sfârşitul acestei luni. Pentru anul 2018, ne aşteptăm la un număr aproximativ de 30.000 de fermieri, având în vedere că an de am se produc comasări de terenuri”,
a declarat George Dumitrescu, directorul adjunct al APIA Olt.

Reprezentanţii APIA Olt le cer oltenilor să respecte programările, pentru a evita aglomerarea, astfel încât până pe 15 mai, când este termenul limită de depunere, să poată fi primite toate cererile.

„Îi asigurăm pe fermieri că niciunul nu va pleca acasă fără să depună cererea. Rugămintea noastră este să vină la data la care au fost invitaţi”, a spus George Dumitrescu.

Din cei peste 32.000 de olteni care au depus anul trecut Cererea Unică de Plată, 349 de olteni au fost respinşi de la plată. Directorul adjunct George Dumitrescu spune că principalul motiv pentru care aceştia nu au primit banii este că deşi au depus cererea în termen, nu au completat dosarul cu documentele solicitate ulterior. Un alt motiv îl reprezintă neconcordanţa datelor din dosar cu ceea ce s-a găsit la faţa locului, suprafeţele nu corespundeau.

În Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.