În primăvară, porci santinelă vor fi plasaţi în gospodăriile din Rusăneşti unde au fost confirmate focare de pestă porcină

Localnicii din Rusăneşti trag speranţa că vor putea relua creşterea porcilor în gospodării. Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că în două săptămâni va fi efectuată dezinfecţia finală în gospodării, urmând ca la 45 de zile să fie introduşi porci santinelă. Aceştia vor fi monitorizaţi o perioadă, iar dacă testele de laborator vor fi negative la virusul pestei porcine, se va putea relua creşterea suinelor. Autorităţie mai au nevoie de câteva luni pentru a finaliza întreaga procedură.

Rusăneşti, Cilieni şi Osica de Sus sunt cele trei localităţi din judeţ unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană. Comuna Rusăneşti a fost cea mai afectată. În condiţiile în care toţi porcii de pe raza localităţii Rusăneşti au fost ucişi, ca o măsură pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane, sătenii se întreabă când vor putea relua creşterea suinelor.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, creşterea suinelor poate fi reluată după ce focarul de pestă porcină africană este stins prin ridicarea tuturor măsurilor şi restricţiilor. În această perioadă, specialiştii olteni trebuie să constate că nu mai sunt animale bolnave, că s-au realizat integral şi au fost respectate măsurile de profilaxie şi combatere. Totodată, trebuie să treacă 30 de zile de la data dezinfecţiei finale.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, a precizat că dezinfecţia finală la Rusăneşti va fi realizată în două săptămâni.

„Creşterea porcilor în localităţile afectate va putea fi reluată după stingerea focarelor. Focarele de la Rusăneşti nu se consideră ca au fost stinse, ele nu mai sunt active, mai ales că porcii au fost ucişi preventiv. Peste două săptămâni se va face ultima dezinfecţie, iar la 45 de zile se vor introduce porci santinelă, cred că undeva la finalul lunii februarie, început de martie. Aceşti porci trebuie să provină din zone unde nu a evoluat pesta porcină africană. Se consideră că sunt imuni şi vor fi plasaţi în gospodăria unde au fost focarele. Ei vor fi monitorizaţi pe o perioadă de timp”, a spus medicul din cadrul DSVSA Olt, Venera Popa.

Potrivit procedurii, la aproximativ 40 de zile de la terminarea operaţiunilor se va face repopularea cu porci santinelă în exploataţiile afectate. După alte 45 de zile vor fi prelevate probe, iar rezultatul acestora trebuie să fie negativ.