Comunitate

2017-04-21, 13:04:49

În lipsa sirenelor de alarmare publică, în mai multe localităţi din Olt s-au tras clopotele. Oamenii s-au întrebat dacă este pentru Izvorul Tămăduirii sau din alt motiv

În mai multe localităţi din judeţul Olt alarmarea pentru situaţii de urgenţă, în cadrul exerciţiului PROCIV 2017, nu s-a putut face cu sirene, ci prin trasul clopotelor de la biserică, exerciţiul fiind dus în derizoriu, având în vedere că astăzi este şi Izvorul Tămăduirii, iar oamenii pot cu greu să-şi dea seama motivul pentru care se trag clopotele.

Sirenele de alarmare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă ar fi trebuit să sune, vineri, în toate localităţile din judeţ, numai că în unele comune acest lucru nu a fost posibil deoarece aceste sirene ori nu existau ori erau defecte.

În lipsa acestor mijloace tehnice, edilii localităţilor au improvizat şi au dat dispoziţie să se tragă clopotele, în locul semnalelor acustice. Cu toate acestea, locuitorii acestor comune n-au reuşit să-şi dea seama dacă clopotele sună pentru că s-a produs un eveniment grav sau pentru că astăzi, 21 aprilie, la biserică se desfăşoară slujba pentru Izvorul Tămăduirii.

Primarul din comuna Bălteni, Tudor Marineaţă, a declarat că le-a transmis oamenilor că se vor trage clopotele pentru că se desfăşoară un exerciţiu de alarmare.

„Am tras clopotele noi, n-avem sirene! Nu confundă nimic pentru că i-am mai anunţat, am spus din casă sau celor care au mai venit pe la primărie că o să fie un exerciţiu şi să nu se sperie. S-a tras de mai multe ori clopotul, nu ca la biserică”, a afirmat edilul.

Marineaţă a mai spus că achiziţia unei sirene pentru alarmare publică ar costa prea mult.

„O sirenă pentru alarmare costă vreo 300 de milioane lei vechi”, a mai spus primarul.

Primarul din Baldovineşti, Ion Enescu, a explicat că a fost nevoit să dispună folosirea clopotelor pentru a alarma populaţia, în cadrul exerciţiului. Cu toate acestea, edilul spune că o sirenă va fi achiziţionată chiar săptămâna viitoare, fiind prevăzute fonduri în bugetul local.

„Nu avem sirenă, îl facem cu clopote. Sirena este defectă. Se trage clopotul la un interval. I-am informat pe oameni că nu e de la Izvorul Tămăduirii. Am găsit să cumpărăm o sirenă pe internet, dar nu ştiu dacă este suficient de puternică. Costă vreo mie şi ceva de euro. Cred că o să o cumpărăm săptămâna viitoare, că am prins bani în bugetul local pe acest an”, a declarat primarul.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Olt, pe timpul exerciţiului au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

În perioada vizată, locuitorii judeţului Olt au putut auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.

Potrivit unei situaţii prezentate de ISU Olt, valabilă pentru anul 2016, nu au asigurate mijloace de alarmare (sirene) următoarele localităţi: sirene defecte - Movileni, Văleni, Făgeţelu şi Bărăşti; fără sistem de avertizare-alarmare - Baldovineşti, Bălteni, Bobiceşti, Călui, Crâmpoia, Dobrun, Ghimpeţeni, Grădinile, Oporelu, Perieţi, Sârbii-Măgura, Şerbăneşti, Tătuleşti, Vădastra, Vâlcele şi Valea Mare. Reprezentanţii ISU au precizat că unele dintre aceste localităţi şi-au achiziţionat sau reparat sirenele de alarmare, o nouă situaţie urmând să fie centralizată după desfăşurarea exerciţiului PROCIV 2017.

Comentarii

Redacţia

2017-04-21 13:04:49

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro