În demersul accesării banilor europeni, fermierii olteni au cerut ajutor specialiştilor OSPA Olt. Aceştia trebuie să recalculeze potenţialul de producţie al fermelor

Fermierii olteni care doresc să acceseze fonduri europene au apelat la specialiştii OSPA Olt pentru întocmirea unor studii pedologice, prin care să demonstreze că terenurile din fermele lor au un potenţial ridicat de producţie. În urma acestor constatări, fermierii primesc un punct în plus care poate face diferenţa între un proiect eligibil şi unul fără finanţare.

Aproximativ 20 de solicitări au primit specialiştii OSPA Olt, în această perioadă, de la fermierii olteni. Aceştia îşi doresc ca inginerii OSPA Olt să stabilească potenţialul de producţie al fermei pe care o deţin, în vederea accesării fondurilor europene.

Directorul OSPA Olt, Constantin Rotea, a precizat că punctul obţinut în plus de către fermier face diferenţa dintre un proiect elgibil şi unul care nu primeşte bani. 

„Avem solicitări din partea unor fermieri olteni care vor să acceseze fonduri europene, pe cultura mare, investiţii în utilaje. Au nevoie să le facem un studiu pedologic, pentru recalcularea potenţialului de producţie. În anexele de la ghid sunt prinşi cu un potenţial mijlociu de producţie, dar se poate calcula şi la nivel de exploataţie potenţialul. Dacă potenţialul este ridicat, atunci obţin un punctaj mai mare, un punct în plus la proiect. Acest punct, în sesiunea trecută, a făcut diferenţa între proiectele care au intrat la plată şi cele care nu au intrat. Avem cam 20 de astfel de solicitări de la fermieri din tot judeţul”, a spus Constantin Rotea.

Directorul OSPA Olt spune că potenţialul terenurilor agricole din judeţ este ridicat.