Economie

2021-04-29, 16:10:42

Guvernul României, în continuare dator la Alro. Compania din Slatina trebuie să mai primească 300 milioane lei

Guvernul României nu a plătit nici acum către Alro Slatina banii pentru compensarea costurilor cu certificatele CO2, o schemă aprobată la nivelul Comisiei Europene.

Informaţia a fost confirmată, joi, de către Marian Năstase, preşedintele CA Alro. Acesta a arătat că Ministerul Energiei a plătit doar banii pentru anul 2019.

„Compensarea emisiilor indirecte de dioxid de carbon a fost aprobată anul trecut. Toate actele normative şi aprobările au fost date inclusiv de către Comisia Europeană, iar pentru anul 2019, suma a fost plătită pe 9 septembrie, anul trecut. Din păcate, într-adevăr, pentru anul 2020, suma nu a fost plătită de către Ministerul Energiei. Nu ştim exact motivele. Este păcat că nu am primit-o, pentru că într-adevăr situaţia este destul de complicată, însă suntem convinşi că, întrucât nu există niciun impediment administrativ legal sau de altă natură, urmează să fie transferată către Alro. Cel mai probabil, este vorba despre această reorganizare a ministerelor, acest proces administrativ”, a declarat Năstase.

El a adăugat că societatea producătoare de aluminiu are nevoie de aceşti bani, având în vedere creşterile din piaţa de energie.

„Într-adevăr, aşteptăm aceşti bani şi îi aşteptăm cu sufletul la gură pentru că situaţia încă nu este normalizată. Cred că este vorba de în jur de 300 de milioane de lei. În mod normal, am fi putut să aşteptăm fără să fim aşa de tensionaţi, însă aţi văzut că preţurile din Piaţa de Energie au crescut foarte-foarte mult. Acolo nu avem nicio explicaţie de ce au crescut, şi asta pune presiune pe cash-flow”, a conchis Marian Năstase.

Guvernul a adoptat la sfârşitul lui 2019 legea care creează cadrul legal pentru compensarea costurilor cu certificatele CO2 şi lista celor 15 coduri CAEN eligibile pentru această compensare.

Compensarea costurilor cu certificatele de emisii indirecte de dioxid de carbon (CO2) înseamnă pentru companiile din România mari consumatoare de energie o gură de oxigen, în contextul în care costurile cu aceste certificate au crescut de 7 ori în ultimii doi ani.

Comentarii

Redacţia

2021-04-29 16:10:42

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...