Politică

2021-10-05, 15:02:12

Guvernul Cîţu a picat. Moţiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi

Moţiunea de cenzură a trecut, marţi, iar premierul Florin Cîţu a picat cu 281 de voturi, moment în care s-au auzit aplauze în plen. Guverul Cîţu va rămâne intermar până la învestirea unui nou Executiv.

Pentru prima dată, opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere, astfel că acele calcule făcute în urmă cu câteva ore de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au adeverit, arată antena3.ro.

Moțiunea de cenzură depusă de social-democraţi a fost dezbătută și votată în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12.00.

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu".

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis era nevoie de 234 de voturi.

Ultimele calcule arătau că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură, PSD-USR-AUR, strâng aproximativ 280 de voturi.

Astfel, Guvernul Cîţu a căzut, dar Guvernul Cîţu va rămâne intermar până la investirea unui nou Guvern. Nu există termen-limită, ca în cazul miniştrilor interimari, atunci când interimatul este de 45 de zile.

Cabinetul Cîţu este al şaselea executiv demis, după revoluţie.

Nume de posibili premieri, după ce Guvernul Cîţu a picat la moţiunea de cenzură

Printre premierii vehiculaţi pentru noul guvern, în cazul în care Florin Cîţu va pica, sunt Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, a mai fost premier interimar. Lucian Bode este ministrul Afacerilor Interne.

Şi dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista să îl desemneze tot pe Florin Cîţu premier, teoretic nu se poate face, pentru că există o decizie a CCR care îl împiedică să facă acest lucru.

O altă variantă ar fi ca şeful statului să desemneze un premier de sacrificiu şi aici sunt vehiculate numele lui Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor Publice, un apropiat al lui Florin Cîţu.


Comentarii

Redacţia

2021-10-05 15:02:12

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...