Social

2019-06-27, 11:28:36

Guvernul a aprobat noua lege a pensiilor. De la 1 septembrie, peste 100.000 de pensionari din judeţul Olt vor primi bani mai mulţi

S-a aprobat noua lege a pensiilor. Astfel, peste 100.000 de pensionari din judeţul Olt vor primi, începând cu 1 septembrie, pensii mărite. Guvernul va majora cu 15% valoarea punctului de pensie, care va ajunge la 1.265 de lei. În evidenţele Casei Judeţene de Pensii Olt se află în plată 109.000 de pensionari. De asemenea, tot de la 1 septembrie, pensia minimă garantată va creşte de la 640 de lei la 704 lei.

Noua legea a pensiilor va fi aplicată începând cu 1 septembrie. Valoarea punctului de pensie va creşte, începând din toamnă la 1.265 de lei. Astfel, la nivelul judeţului Olt, peste 104. 334 de persoane aflate în plată vor beneficia de această măsură. Creşterea va fi cu 15%, de la 1.100 de lei, cât este în prezent, la 1.265 de lei. mai mult, de la 1 septembrie, 35.459 de olteni care beneficiază de pensia minimă garantată vor avea venituri mai mari, valoarea acesteia urmând să crească la 704 lei.

Noua lege a pensiilor urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează.

În noua lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Noua lege privind sistemul public de pensii se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcție de contribuție; egalitate, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani; solidaritate socială, adică generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor, imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Sunt prevăzute tot patru categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș. Sunt aceleași patru categorii ca și în vechea lege, dar unele vor suferi modificări de structură, din septembrie 2021.

O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Se mențin celelalte prevederi din actuala legislație cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condițiile speciale și deosebite, sau handicapul.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de 15 ani vor beneficia de o indemnizaţie socială


O altă noutate adusă noii legii este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opțiunea se va face prin poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează în termenul de 3 luni amintit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.

Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

Pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.


Comentarii

Redacţia

2019-06-27 11:28:36

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...