Gravidele şi lehuzele primesc servicii medicale, chiar dacă nu au asigurare. Controalele, analizele, supravegherea sarcinii şi internarea sunt gratuite

Gravidele şi lehuzele beneficiază gratuit de servicii medicale, chiar dacă acestea nu au plătit contribuţiile sociale la sănătate. Ele pot beneficia, fără costuri, de controale şi analize medicale, supravegherea sarcinii, dar şi de internare fără trimitere de la medicul de familie.

Multe gravide evită să facă controale perioadice la medic de teama costurilor. Însă oltenencele care sunt însărciante sau cele care plănuiesc o sarcină trebuie să ştie că pot beneficia de analize medicale şi supravegherea sarcinii gratuit.

„Femeile însărcinate precum și cele care tocmai au născut sunt automat asigurate în sistemul de sănătate, fie că lucrează sau nu, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu. Ele pot primi servicii medicale gratuite, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare. Atât femeile însarcinate, cât și cele care tocmai au născut sunt incluse în categoriile privilegiate din Codul Fiscal, pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate. Internarea la naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale, adică peste cele standard, mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă. Este foarte important ca femeile însărcinate și lehuzele să-și cunoască drepturile”, se arată într-un comunicat al CAS Olt.

Pentru a beneficia de aceste facilități, gravidele trebuie să prezinte la CAS Olt copie de pe actul de identitate și adeverința medicală eliberată de medicul specialist.

Potrivit legislaţiei, gravidele sau cele care tocmai au născut au dreptul, în cadrul asistenţei medicale primare, la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum: luarea în evidenţă în primul trimestru, supravegherea lunară, din luna a treia până în luna a şaptea, supravegherea de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua inclusiv, urmărirea lehuzei de la externarea din maternitate - la domiciliu (o consultaţie), urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere (o consultaţie).

Gravida poate face gratuit mai multe investigaţii.

„În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusiv la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni. Totodată, sunt recomandate testarea pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C a femeii gravide, precum şi alte investigaţii paraclinice necesare, dintre cele prevăzute în pachetul de bază. De asemenea, gravidele mai au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate, screening prenatal, supravegherea sarcinii cu risc crescut, precum si analize suplimentare de laborator: determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC”, mai spun reprezentanţii CAS Olt.

În cadrul pachetelor medicale este inclus şi testul Babeș-Papanicolau, acesta fiind efectuat pentru depistarea cancerului de col uterin.