Gastroenterolog slătinean: „Dintre pacienţii noştri, un procent foarte mic, unu-doi la sută, se sperie şi renunţă la consumul de alcool”

Secţia de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este aproape la capacitate maximă. Fiind sigura secţie de profil din judeţ, aici sunt transferaţi toţi pacienţii cu hemoragie digestivă. Cei mai mulţi sunt pacienţi care au dobândit afecţiunile cu care sunt diagnosticaţi în urma consumului excesiv de alcool. Speriaţi că văd moartea cu ochii, unii renunţă să mai bea. Sunt şi pacienţi care au beneficiat de transplant hepatic şi vin lunar să-şi ridice reţetele.

Mulţi dintre pacienţii care ajung pe Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Slatina se confruntă cu dependenţa de alcool. Medicii slătineni spun că sunt şi pacienţi care înţeleg situaţia dificilă în care se află şi renunţă să mai bea.  

Şeful Secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Dumitru Predoi, a precizat că foarte mulţi pacienţi sunt transferaţi de la unităţile medicale din judeţ.

„Secţia este aglomerată tot timpul, înainte mai erau perioade de linişte, mai spre vară, acum tot timpul suntem aproape de capacitatea maximă. Suntem singura secţie de Gastroenterologie din judeţ. Toate cazurile cu hemoragie digestivă din Caracal, Balş şi Corabia sunt trimise la Slatina. Avem cel puţin un transfer pe zi. Cei care sunt împătimiţi consumă permanent alcool, pentru că acum găsesc băutură peste tot, sunt cârciumi peste tot. Consumă băutură ieftină şi proastă. Dacă avem ciroză pe fondul consumului de alcool şi la 30 de ani. Evoluţia este rapidă. Aceste cazuri nu au rezolvare. Singura rezolvare este transplantul hepatic, însă condiţia este să nu bea ca să intre pe lista de transplant”, a spus Predoi.

Zece pacienţi care au beneficiat de transplant hepatic se află în grija medicilor slătineni.

„Avem zece pacienţii transplantaţi care vin în policlincă pentru reţetă. Dintre pacienţii noştri, un procent foarte mic, unu-doi la sută, se sperie şi au un moment în care realizează că viaţa le este pusă în pericol şi nu mai consumă. Am doi pacienţi care au venit în stare gravă şi acum chiar s-au pus pe picioare. Au un moment zero şi renunţă, dar sunt cazuri rare”, a adăugat medicul Dumitru Predoi.