GAL „Ecoleg Olt Inferior” a finalizat strategia de dezvoltare pentru atragerea de fonduri europene

Al doilea GAL din cele şapte formate la nivelul Oltului a finalizat strategia de dezvoltare locală, care reprezintă principalul element al dosarului de candidatură, în vederea obţinerii finanţării.

Miercuri, la Primăria Vişina a avut loc întâlnirea finală a partenerilor din cadrul Grupului Local de Acţiune „Ecoleg Olt Inferior”, în cadrul căreia a fost validată strategia de dezvoltare locală a acestei microregiuni, care va constitui elementul principal al dosarului de candidatură în vederea obţinerii finanţării din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Axa 4 - LEADER.

 

Identificarea oportunităţilor

Din GAL „Ecoleg Olt Inferior” fac parte localităţile oltene Giuvărăşti, Gârcov, Izbiceni, Tia Mare, Cilieni, Vişina, Brastavăţu, precum şi Islaz şi Segarcea Mare din Teleorman.

 

„Oportunităţile identificate de parteneri în cadrul strategiei de dezvoltare locală pot fi sintetizate astfel: creşterea cererii de produse ecologice; programe de stimulare a înfiinţării grupurilor de producători; posibilităţi de dezvoltare agroturistică datorită potenţialului ridicat al patrimoniului natural şi cultural al zonei; valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor din zonă prin accesarea de programe cu finanţare europeană”, se arată într-un comunicat remis de Primăria Vişina, al cărui viceprimar Gelu Mariţa este coordonatorul GAL-ului.


În document se arată că „O atenţie deosebită s-a acordat oportunităţii de înfiinţare a unui grup de producători de legume care să pună accent pe vânzarea întregii producţii a membrilor, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economică a zonei. Prin aceasta se doreşte creşterea numărului de membri prin atragerea altora din zonele limitrofe, protecţia mediului înconjurător şi conservarea biodiversităţii, contractarea şi vânzarea produselor către lanţurile de hipermarket-uri, procurarea inputurilor în mod organizat pentru membrii grupului şi aplicarea de tehnologii moderne unitare pentru toţi membri prin pregătirea patului germinativ în mod exemplar, asigurarea de seminţe, erbicide, pesticide performante, respectarea tehnologiilor mecanice, asistenţă de specialitate”.

 

În urma centralizării tuturor sugestiilor şi observaţiilor realizate la finalul procesului de întocmire a dosarului de candidatură, partenerii şi-au dau acordul privind depunerea acestuia.

Dezbatere televizată a celor şapte GAL-uri

Peste două săptămâni, toate cele zece grupuri de acţiune locală din judeţ (Ecoleg Olt Inferior, Orizonturi 2012, Romula Malva, La noi în sat, Plaiurile Olteţului, Dârjov-Plapcea-Vedea şi Olt Nord) vor organiza o dezbatere televizată în cadrul emisiunii pentru promovarea spaţiului rural „Viaţa Satului”.


„Partenerii GAL-urilor îndeplinesc astfel condiţiile elementare propuse de ghidul solicitantului şi abordează tematica informării şi comunicării cu seriozitate şi orientare spre calitate”, se precizează în comunicatul de presă.

 

Termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură în această a doua etapă de selecţie la nivel naţional în cadrul Axei 4 LEADER -PNDR este 20 aprilie, urmând că în două luni să fie comunicate rezultatele eforturilor edililor olteni.