Funcţionarii APIA Olt ameninţă că nu vor mai sta peste program. Agricultorii olteni, afectaţi direct

Ultimii fluturaşi de salarii au adeverit temerile angajaţilor APIA Olt. Salariile au scăzut cu sume cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, drept pentru care se pregătesc de noi forme de protest. Un prim pas este să nu mai stea peste orele de program.

Sindicaliştii APIA spun că, în mod eronat, drepturile salariale pentru funcţionarii publici din centrele judeţene ale APIA sunt încadrate abuziv pe grila funcţiilor publice teritoriale prevăzută în Anexa Nr. VIII, Capitolul I, Lit. A, Pct. II, fără a ţine seama de normele legale în vigoare care reglementează organizarea şi funcţionarea APIA. Astfel, Centrele Judeţene ale APIA au funcţii publice de stat şi nu funcţii publice teritoriale.

„Ne consideră instituţii teritoriale, ceea ce este total greşit. Acreditarea APIA este făcută pe toată ţara. Dacă un dosar de la nivel teritorial este cu probleme, este sancţionată toată Agenţia, nu doar centrul judeţean din care a plecat respectivul dosar. Noi semnăm, noi suntem controlaţi dacă dăm bine banii oamenilor, la Bucureşti doar se aprobă plăţile stabilite de noi. Banii sunt importanţi, nu putem fi ipocriţi. Este adevărat că faţă de alte categorii bugetare noi aveam salarii mai mari, dar faţă de alte ministere care lucrează cu bani europeni salariile noastre erau mai mici. Noi nu am cerut bani mai mulţi, am vrut doar să ne lase cum eram. Suntem nemulţumiţi pentru că la Bucureşti salariile au crescut, iar la noi s-au micşorat”,
ne-a declarat Octavian Mateescu, preşedintele Federaţie Naţionale a Sindicatelor APIA.

La nivelul APIA Olt, cele mai mari scăderi salariale sunt la nivelul funcţiilor de execuţie, şefi birouri, şefi servicii şi directori, unde fluturaşii au arătat diminuări cuprinse între 800 şi 1.500 de lei.

„În cazul funcţiilor de execuţie, scăderile sunt mai mici, între 200 şi 300 de lei. Dar acestea ar fi fost şi mai mari, dacă nu aveam un spor de condiţii vătămătoare, pe care noi îl avem la treapta maximă de 15%”, mai spune Octavian Mateescu.

Cea mai la îndemână formă de protest este ca angajaţii APIA să nu mai rămână la lucru după orele de program. Cum de 1 martie începe campania de primire a cererilor de plată pe suprafaţă, repercusiunea directă va fi diminuarea aborbţiei fondurilor comunitare.

„Vom avea tot felul de termene de îndeplinit şi pentru a putea fi în grafic va trebui să facem ore suplimentare. Niciodată nu ne-au fost plătite aceste ore, deşi toată lumea ştie că nu plecăm când se termină programul. Nu putem pune oamenii pe drumiri. Dar dacă nimeni nu ne ia în calcul, probabil că vom face şi acest lucru”, a mai spus sindicalistul APIA.