FOTO. Zeci de produse, expuse la Ziua Recoltei. Oltenii şi-au achiziţionat legume pe ales, direct de la fermieri

Usturoi, ardei, gogonele, conopidă, roşii, praz, vinete, ceapă şi varză, toate aceste produse au fost expuse marţi, în cortul organizat pe Esplanda Slatina, la prima ediţie a Zilei Recoltei. Deşi preţurile au fost destul de ridicate, slătinenii s-au îngrămădit să cumpere legume din gospodăriile fermierilor olteni.

Peste 120 de fermieri olteni şi-au expus produsele pe mesele amenajate în cortul de pe Esplanda Slatina. Fie că au vrut să facă murături sau zacuscă, gospodinele au dat năvală pentru a-şi procura legume pe ales.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu, a precizat că fermierii nu se aşteptau ca legumele lor să aibă aşa mare căutare în rândul oltenilor.

„Prima ediţie a Zilei Recoltei a început cu succes, nici nu am deschis bine şi am avut foarte mulţi clienţi în cort. Avem 120 de femieri din toate localităţile judeţului, iar afară sunt standurile crescătorilor de animale, care au venit cu brânzeturi şi pastramă. Avem chiar şi producători de flori. Ei au venit cu produsele pe care au reuşit să le protejeze de ploaia din ultimele zile. Sper să nu rămână fără marfă”, a spus Ciobanu.

Acesta spune că mai mulţi fermieri au adus şi produse procesate în casă.
 
„Le-am recomandat să vină şi cu produse procesate în casă. Noi avem un program pe care vrem să-l gândim împreună cu Ministerul Agriculturii, să intrăm şi pe zona de produse procesate tradiţionale, pentru că în gospodăriile ţărăneşti din Olt se prepară zacuscă, murături. Eu sper să le scoatem pe piaţă autorizate şi etichetate”, a adăugat Ciobanu.

Preţurile afişate de fermieri au fost comparabile cu acelea din pieţe, însă oltenii au putut cumpăra legume şi fructe pe ales.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a declarat că lipsa tratării legumelor cu pesticide poate genera un preţ mai ridicat.

„Fermierii şi-au prezentat aici o mare parte din produsele pe care le obţin în gospodăriile lor. Este păcat să nu mâncăm produse româneşti şi să le alegem de multe ori pe cele importate. De ce să nu stimulăm fermierii români!? Oltenii sunt pregătiţi să cumpere produse autohtone, deşi preţurile par că sunt mai mari decât cele din supermarketuri. În toată Europa, toţi îşi produc legumele pe care le consumă. Dacă vrem să mâncăm produse adevărate, care nu au pesticide, acesta este preţul unor astfel de legume. Garantez că ele nu au pesticide, o spun şi buletinele de analiză făcute în Laboratorul Central de la Bucureşti unde a rezultat că limtele pesticidelor nu au fost depăşite”, a spus Marinescu.

Fermierul Dumitru Traşcă din comuna Pleşoiu spune că a ales să-şi vândă legumele la preţuri de producător.

„Sunt fermier activ, am beneficiat de măsura 6.1, adică am primit 40.000 de euro pe care i-am investit în solariile mele. Am venit la Slatina cu castraveţi, roşii, varză şi gogonele. Eu chiar am vândut multe produse. Preţurile sunt accesibile la mine la masă. Castraveţii i-am lăsat cu 3,5 lei, iar la piaţă sunt cu 5 lei, pentru că bişniţarii iau de la mine cu 3 lei. Eu am vrut să vând, nu ca să iau mai mulţi bani. Astfel, roşia am lăsat-o la 3 lei, 3 lei este la en-gros, care ajunge la Piaţa Zahana cu 5 lei. Mai avem legume în solarii şi vremea a fost bună”, a fermierul din Pleşoiu.  

Pastă de tomate, de la Ianca


Marieta Coteţ, care deţin o sută de metri pătraţi de solar la Ianca, a adus, în această zi specială, legume şi fructe proaspete din gospodăria sa, dar şi mai multe sticle cu pastă de tomate.

Fermierul din judeţ spune că pasta ei de tomate nu are strop de conservanţi, produsul finit fiind sterilizat.

„Am venit la Slatina cu ardei capia şi gogoşari, struguri, ceapă şi pastă de tomate, toate produsele sunt de la Ianca. Am obţinut pasta de tomate după ce roşiile au fost date prin maşină. Sucul rezultat a fost sterilizat, este fără conservanţi. Eu am pus un preţ de trei lei pentru o sticlă, dar mai negociem. Sunt căutate produsele româneşti, nu sunt tratate şi sunt mai gustoase”, a spus fermierul din Ianca.

Castravetele amar, atracţia evenimentului


La Ziua Recoltei a fost prezent şi un producător de seminţe româneşti. Printre produsele expuse a fost şi castravetele amar, acesta fiind recomandat pentru controlul diabetului.

„Suntem un partener al asociaţiei organizatoare, producem şi comercializăm seminţe româneşti. Am adus şi o mostră de castravete amar, vrem să-l introducem în catalogul nostru de produse. De acest castravete, care este recomandat în special pentru controlul diabetului, au fost interesate foarte multe persoane. Şapte persoane din zece au întrebat despre acest castravete. Noi avem foarte multe produse noi. Sunt hibrizi creaţi în România, la Câmpia Turzii, unde avem şi o platformă de ameliorare”, a spus Ştefan Nanu.

Ziua Recoltei va continua şi miercuri, oltenii fiind invitaţi să participe la tombolă, câştigătorii desemnaţi urmând să primească premii în produse.