FOTO. Turnul de la Hotărani, monument istoric unicat, restaurat

Turnul de la Hotărani, din comuna Fărcaşele, monument istoric unic în judeţul Olt se află în proces de restaurare, în primă instanţă fiind refăcut acoperişul.


Salvarea acestui monument istoric a fost semnalată, pe Facebook, de istoricul Aurelia Grosu.

„Se întâmplă și lucruri bune. Acoperișul turnului de la Hotărani (Fărcașele) a fost refăcut. Ne bucurăm că a prevalat grija față de trecutul nostru și s-au depășit împotmolirile birocratice legate de statutul juridic al monumentului”, spune aceasta.

Investiţia este făcută de autorităţile locale, la initiativa primarului Leon Viorel Vladu, cu sustinerea Consiliului Local Fărcașele. Este doar prima etapa în ceea ce priveste restaurarea acestui turn. Se doreşte ca anul viitor să se continue lucrările.

Turnul de la Hotărani, o construcție înaltă de 15,80 metri, ce impresionează prin masivitate și austeritate se află în apropierea mănăstirii.

A fost construit de Matei Fălcoianu, între 1708-1709, la circa 200 metri vest de Mănăstirea Hotărani. Unii istorici apreciază că Matei Fălcoianu l-a ridicat peste turnul clopotniță construit de Mitrea vornicul odată cu mănăstirea(1587/1588) sau peste turnul de apărare al curţii vechilor boieri din Hotărani.

Ultimul nivel al turnului are patru deschideri corespunzătoare punctelor cardinale, ce permiteau supravegherea până la mari distanțe a unei zone expusă năvălirilor.

De pe turnul de la Hotărani nu lipsește grifonul - simbol al vigilenței și puterii.

sursa foto: Facebook/Aurelia Grosu