FOTO. Scenariu DSVSA Olt: Pesta micilor rumegătoare a afectat o exploataţie de la Cezieni. Peste o sută de animale, în pericol

Pentru că pesta rumegătoarelor mici a apărut în Bulgaria, reprezentanţii DSVSA Olt nu vor să fie luaţi prin surprindere în cazul apariţiei unui focar la nivelul judeţului. Astfel, DSVSA Olt a efectuat un exerciţiu de simulare într-o exploataţie de ovine şi caprine din Cezieni, specialiştii olteni asigurându-se că toată lumea ştie cea are de făcut în cazul în care animalele vor fi afectate de această boală virală foarte contagioasă.

Specialişti DSVSA Olt, jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ai primăriei locale au descins, miercuri, în exploataţia de ovine şi caprine de la Cezieni.

Conform scenariului, proprietarul a identificat şi izolat câteva animale bolnave de pesta micilor rumegătoare, de la care medicii DSVSA Olt au prelevat probe.

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt, medicul Venera Popa, a explicat cum a decurs întregul exerciţiu.

„Totul a decurs foarte bine, conform programului. Astfel, toată echipa prezentă acolo s-a echipat şi a trecut prin filtru. Colegele au identificat animalele pe care proprietarul le izolase, după ce acestea prezentaseră semne de boală. S-au prelevat probe din cavitatea bucală şi de sânge, care au fost introduse în recipiente speciale şi vor fi trimise la Institutul de Diagnoză şi Sănătate Animală Bucureşti. În exploataţie erau 50 de caprine şi 52 de ovine. La exerciţiu au fost prezenţi medicul veterinar concesionar din localitate, reprezentanţi din partea Jandarmerie, ai Poliţiei şi ai primăriei din localitate”, a spus Venera Popa.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul. De regulă, în focare, 50-90 la sută dintre animale sunt afectate, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

Conform legislaţiei în vigoare, proprietarul este despăgubit, însă el trebuie să aibă toate animalele înregistrate.