Sănătate

2019-06-14, 15:22:28

FOTO. Prezentare inedită la „Zilele Medicale Slătinene”. Scene din sala de operaţie, comparate cu Game of Thrones

„Zilele Medicale Slătinene” au continuat şi vineri, mai mulţi medici de la Spitalul Slatina, din Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Capitală prezentând lucrări cu teme de actualitate. Un medic ORL-ist a reuşit să stârnească zâmbetul asistenţei atunci când a comparat scene din sala de operaţie cu imagini din filmul Game of Thrones.

Psihiatri, diabetologi, endocrinologi, dermatologi, neflologi, urologi, chirurgi, gastroenterologi şi oncologi au luat cuvântul în cea de a doua zi a evenimentului medical organizat zilele acestea la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. În total, 18 lucrări au fost expuse în cea de a doua zi a evenimentului.

Prima prezentare i-a aparţinut asistentului universitar Victor Gheorman, de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, care a vorbit despre fenomenul suicidal.

„Am ales această temă legată de fenomenul suicidal deoarece este de o importantă uriaşă. Pacientul cu comportament suicidal sau tentativă de suicid există în orice secţie a spitalului, nu doar în Secţia de Psihiatrie. Ne confruntăm în fiecare zi cu astfel de pacienţi. Din păcate, rata de suicid în România este în creştere. Cele mai afectate sunt judeţele din Transilvania cu o populaţie predominant maghiară: Covasna şi Harghita, unde se poate discuta şi de un determinism genetic. Urmează apoi judeţele din sudul ţării: Doljul, Oltul, Teleorman şi Ilfov”, a spus medicul Victor Gheorman.

Diabetologul Andreea Rotaru de la Spitalul Slatina a vorbit despre „Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei”, tot mai mulţi olteni cu diabet fiind interesaţi de astfel de metode de ultimă generaţie, ce permit monitorizarea continuă, în timp real, a glicemiei.

O prezentare inedită a avut conferenţiarul Şerban Berteşteanu de la Spitalul Clinic Colţea, care a comparat Chirurgia oncologică ORL cu scene din Game of Thrones.

„Chirurgia oncologică ORL este una cu mult sânge, ca în Game of Thrones. O să vedeţi mai multe imagini pe parcursul prezentării din acest film, aceasta este tema lucrării. Inclusiv ceea ce este legat de tradiţia oncologică a Spitalului Colţea poate fi comparat cu Game of Thrones. Un spital unde s-a format Societatea de ORL în urmă cu mai bine de o sută de ani, în 1908. Un spital în care au activat toţi marii profesori de ORL din ţară. Avem acum, la Colţea, o echipă tânără. Reprezintă cam ultimul bastion în lupta cu patologia oncologică, pacienţii, după ce se plimbă prin toată ţara, ajung şi la Spitalul Colţea cu tumori grave”, a spus medicul Şerban Berteşteanu.

Ziua a continuat cu lucrări prezentate de un colectiv de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, „Metode minim invazive de diagnostic şi tratament în cancerul bronhopulmonar”, şef lucrări universitar Alin Dragoş Demetrian. Mai mulţi chirurgi slătineni au expus pe larg „Tratamentul chirugical al plăgilor cardio-pericardice, experienţa unui serviciu de Chirurgie Generală”, iar gastroenterologul Silviu Gavrilă a vorbit despre metastazele digestive în melanomul malign.  

Mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin au venit la Slatina cu tema „Rolul Chiurgiei video-toracoscopice în diagnosticul şi tratamentul pleureziilor baciliare”.

Toţi medicii care au participat zilele acestea la evenimentul medical de la Slatina au primit nouă puncte EMC.

   

Comentarii

Redacţia

2019-06-14 15:22:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...