Agricultură

2018-12-07, 17:19:15

FOTO. Petre Daea, prezent la Corabia. Încep lucrările la sistemul de irigaţii din zonă

Lucrările la Terasa Corabia pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii sunt în plină derulare, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost, vineri seara, să verifice stadiul lor. Autorităţile speră ca proiectul să fie finalizat în 13 luni, când 52 de kilometri şi trei staţii de repompare ar trebui să-i ajute pe fermierii din zonă să irige 31.000 de hectare de culturi. Terasa Corabia va fi cel de-al patrulea obiectiv din judeţ ce va fi pus în funcţiune.

La ceas de seară, ministrul Petre Daea a inspectat lucrările de la malul Dunării, unde se realizează reabilitarea sistemelor de irigaţii. Acesta a venit insoţit de şeful ANIF, Florin Barbu, directorul ANIF Olt, Cristian Vruse, şi directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu.

Daea a spus că a vrut să vadă cu ochii săi cum sunt pregătite taluzurile, pentru ca apa să poată fi pompată fără probleme pe canale. 

„Urmăresc executarea lucrărilor, în fiecare zi mă interesez de cum merg împreună cu directorul ANIF. Este o lucrare în desfărşurare la Terasa Corabia, care are un termen destul de lung pentru execuţie. Am văzut cum se lucrează,  operaţiunea de pregătire a taluzurilor, pentru că este o zonă de confluenţă care alunecă şi colmatează canalul de alimentare cu apă, producând greutăţi în pomparea apei pe canalele de irigaţii. Termenul de finalizare pentru acest lucrări este de 26 de luni, însă constructorul ne-a promis că îl va scurta”, a spus ministrul.

Şeful Agriculturii româneşti îşi doreşte ca în 2020 fermierii români să irige două milioane de hectare de teren, fără a mai fi, astfel, nevoiţi să stea la mâna cerului.

„Sunt bani pentru astfel de lucrări, pentru că avem un program pentru două milioane de hectare, care este susţinut financiar cu un miliard şi o sută de milioane de euro din banii bugetari. Acest program se desfăşoară pe parcursul a patru ani, în aşa fel încât să ajungem în 2020 la două milioane de hectare irigate. Ni l-am propus prin Programul de Guvernare şi pe care îl avem susţinut prin filă bugetară. Apoi avem şi o altă sursă de finanţare a lucrărilor în sistemul de irigaţii, partea secundară a sistemul, care înseamnă 435 milioane euro de la UE prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a adăugat Daea.

Directorul ANIF, Florin Barbu, spune că Terasa Corabia este cel de al patrulea obiectiv din judeţ ce va fi pus în funcţiune, investiţia ridicându-se la peste 40 de milioane de lei.
 
„Este al patrulea obiectiv pus în funcţiune, după Bucşani-Cioroiu, Terasa Caracal, Stoeneşti-Vişina. La Terasa Corabia avem o investiţie de 40 de milioane de lei, fără TVA, iar acest sistem va deservi o suprafaţă de 31.000 de hectare. Termenul de execuţie este de 26 de luni, dar am vorbit cu constructorii şi şi-au asumat un termen de 13 luni. Depind foarte mult şi de vreme. Vom avea 52 de kilometri de canal cu trei staţii de repompare, de aici urmând să-şi ia asociaţiile de udători apa, care deţin în această zonă 31.000 de hectare. Ei au depuse peste 20 de proiecte, doar pe Terasa Corabia. Sperăm ca suprafaţa irigată în Olt să crească considerabil, pentru că până în 2020 vom avea 70-80 la sută din infrastructură reabilitată integral”, a spus Barbu.

Şeful ANIF a precizat că anul următor vor începe lucrările de reabilitare şi la Dăbuleni-Potelu şi la Drăgăneşti.

Comentarii

Redacţia

2018-12-07 17:19:15

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...