FOTO. Miros de Provence, la Ziua Recoltei, pe Esplanadă. „Lavanda poate deveni o afacere profitabilă, însă implică foarte multă muncă”

Un stand cochet îţi atrage atenţia, zilele acestea, pe Esplanada Slatinei. Familia Constantin, din judeţul vecin Vâlcea, a venit la Ziua Recoltei cu minunile frumos mirositoare pe care le produc. Buchete de lavandă îi îmbie pe trecători.

O afacere începută în urmă cu cinci ani a devenit una de succes pentru Ionel şi Emilia Constantin, din comuna Budeşti, judeţul Vâlcea.

Ionel, cel fără trac în faţa reportofonului, spune că ideea cultivării lavandei a pornit de la cumpărători, care cereau acest produs tot mai des.

„Iniţial, am pornit cu flori de primăvară, panseluţe, garofiţe. Cumpărătorii ne cereau mereu lavandă şi aşa ne-a dat seama că este un produs deficitar pe piaţă, pe care oamenii şi-l doresc. Am strns bani, am cumpărat un teren şi am luat primii butaşi. Eu sunt agricultor de mic şi n-a fost decât un pas de la legume, la lavandă. Cele mai multe informaţii le-am luat de pe internet şi le-am adaptat la ce aveam noi nevoie”, spune vâlceanul.

De la standul frumos amenajat, slătinenii pot cumpăra floare de lavandă uscată la săculeţ, bucehţele de lavandă uscată, cremă de lavandă, ulei esenţial, apă de lavandă, săpun şi, nu în ultimul rând, aranjamente florale realizate cu drag de doamna Emilia.

„Mergem prin târguri, în special, şi în pieţe, la Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti. Pe internet încă nu vindem aceste produse, am avut comenzi doar pentru butaşii de lavandă. Deja avem câteva culturi importante în ţară înfiinţate cu butaşi de la noi, la Aiud, la Botoşani, Zalău, chiar şi în Olt, la Caracal. Au luat mai mulţi din judeţul Olt, dar pentru suprafeţe mici, mai mult pentru albine, nu pentru afacere cu lavandă”,
mai spune Ionel Constantin.

Omul recunoaşte că afacerea cu lavandă este un aprofitabilă, dar şi că munca depusă este una continuă.

„Dacă munceşti, lavanda poate deveni o afacere profitabilă. Însă implică foarte multă muncă, de primăvara până toamna trebuie să stai tot timpul în ea, lupta cu buruienile e continuă. Şi trebuie să ştii să lucrezi cu planta, ce tratamente să-i dai, când să-i dai. Dar cel mai important lucru la lavandă este soiul. O lavandă adevărată trebuie să rămână pe tijă albastră după uscare. Sunt foarte multe soiuri, aşa cum am luat şi noi la început, care după uscare se făcea gri şi mirosea a fân. Am pierdut bani din această cauză, dar am mers mai departe, nu am renunţat”,
a mai spus Ionel Constantin.

Produsele din lavandă mai pot fi admirate, mirosite şi cumpărate de la standul cu iz de Provence până duminică.