Politică

2017-11-14, 16:18:58

FOTO. Ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu: „Echipa din minister va sprijini demersul de revizuire a Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă”

Preşedintele PSD Olt, vicepremierul Paul Stănescu, susţinut o alocuţiune, marţi, în cadrul dezbaterii pe tema Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României, care s-a desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Mihai Tudose.

Stănescu a ţinut să exprime interesul deosebit al Ministerului pe care îl coordonează faţă de acest demers.

„Vă asigur de cooperarea şi implicarea noastră pentru ca România să aibă o Strategie pentru Dezvoltare Durabilă viabilă, coerentă şi precisă care să vizeze o dezvoltare policentrică echilibrată în context european. La nivelul Comisiei Europene a fost asumată integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politicile şi iniţiativele Uniunii Europene, având dezvoltarea durabilă ca principiu călăuzitor al tuturor politicilor sale. Prin urmare, România, ca ţară membră a UE, şi-a asumat politicile de dezvoltare, inclusiv cele promovate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, avem în vedere cei trei piloni ai dezvoltării durabile: preocupările sociale, economice şi cele privind mediul înconjurător”, a declarat Paul Stănescu.

El a adăugat că ţara noastră s-a angajat să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel naţional prin revizuirea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă Orizonturi 2013-2020-2030 (SNDD).

„Este evidentă diversitatea domeniilor abordate prin strategie pentru atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă aferente Agendei 2030. În acest context trebuie să subliniem faptul că la nivelul Ministerului Dezvoltării a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR). Proiectul de lege pentru aprobarea acestei strategii, aflat în prezent în procedură de aprobare parlamentară, are ca scop promovarea coeziunii şi competitivităţii teritoriale, dezvoltarea durabilă şi accesul comunităţilor la oportunităţi de dezvoltare, în conformitate cu valorile fundamentale ale drepturilor omului şi politicile Uniunii Europene”, a mai spus vicepremierul României.

Strategie de Dezvoltare Teritorială a României stabileşte cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035 necesar pentru sprijinirea şi direcţionarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel naţional. Aceasta are o contribuţie semnificativă la realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare prin fundamentarea politicilor sectoriale şi programelor guvernamentale şi operaţionale şi propune o viziune de dezvoltare a teritoriului naţional pe termen lung - anul 2035. 

„Am detaliat puţin conceptul Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României nu doar pentru că poate fi un exemplu de bune practici, ci şi pentru că am convingerea că, fiind un document asumat de Guvernul României, chiar dacă nu a fost încă aprobat prin lege, trebuie avut în vedere, alături de strategiile sectoriale, în demersul de revizuire a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, asigurându-se coerenţa tuturor documentelor strategice şi corelarea prevederilor acestora. Consider, de asemenea, că studiile de fundamentare elaborate în pregătirea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a României constituie o sursă importantă de informaţii relevante şi de actualitate, şi vă asigur de faptul că echipa din minister va sprijini demersul de revizuire a Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă atât cu aceste informaţii, cât şi cu analize actualizate pe domeniile de specialitate aferente”, a mai spus Paul Stănescu.

Întreg evenimentul s-a desfăşurat sub titulatura „Pentru un viitor sustenabil” şi a fost prezidat de consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În cadrul reuniunii, au susţinut alocuţiuni preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cei doi viceprim-miniştri, Graţiela Leocadia Gavrilescu şi Paul Stănescu. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, mediului academic, mediului de afaceri, ai societăţii civile, instituţii publice centrale şi locale.

România şi-a asumat responsabilitatea de a stabili cadrul naţional necesar pentru atingerea celor 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD). În acest context, proiectul de Revizuire a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă un demers concret realizat în vederea adoptării unui document programatic care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile, la priorităţile şi contextul naţional, pe orizontul de timp 2030.

Cele 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă reprezintă obiective globale, aplicabile tuturor statelor, care au misiunea de a depune toate eforturile pentru eradicarea tuturor formelor de sărăcie, de a lupta împotriva inegalităţilor şi de a combate schimbările climatice.

Comentarii

Redacţia

2017-11-14 16:18:58

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...