FOTO. Mai multe persoane trecute de vârsta a doua, decât tineri, au trecut pragul bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi

Lume multă la bursa locurilor de muncă, însă cei mai mulţi care au trecut pragul evenimentului, dedicat în mod special absolvenţilor, erau trecuţi de vârsta a doua. Unii cu intenţia de a se angaja, alţii doar de a studia piaţa locurilor de muncă vacante sau pentru a nu rămâne fără indemnizaţia de somaj, bursa locurilor de muncă din acest an a oferit 545 de locuri vacante în diverse domenii de activitate. Angajatorii se plâng, de fiecare dată, că nu găsesc personal.

Aproape 550 de locuri de muncă, în diverse domenii de activitate, au fost prezentate de angajatorii din judeţul Olt la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată în Slatina şi Caracal. Deşi, potrivit datelor AJOFM Olt, sunt înregistraţi aproape 800 de absolvenţi ai promoţiei 2019, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, puţini au fost cei care s-au prezentat la eveniment pentru a-şi găsi o slujbă.

Am terminat liceul, primesc şomaj, şi am venit să văd dacă îmi găsesc ceva să muncesc. Deocamdată, nu am găsit, dar mai caut”, a precizat un tânăr, proaspăt ieşit de pe băncile şcolii.

Interes mai mare a existat în rândul persoanelor care mai au câţiva ani până la ieşirea la pensie, însă, acestea spun că le este greu să-şi găsească o slujbă, odată trecute de 50 de ani. 

Am lucrat de mult, la TCH, iar în ultimul timp am stat acasă. Sper să-mi găsesc de lucru, dar e destul de greu. Am făcut şcoala de mecanic auto în 1980, acum maşinile sunt altfel, nu mai este ce a fost. Va fi greu să găsesc ceva”, a spus un bărbat, care de ani buni nu reuşeşte să-şi găsească o slujbă.

De cealaltă parte, angajatorii se arată mult mai nemulţumiţi decât cei care caută o slujbă. Patronii se plâng că oamenii nu vor să muncească. 

Avem locuri de muncă pentru mecacnici, matriţer, frezor, strungar, inginer...Au tot trecut pe aici, dar după feţele lor se vede clar că nu au chef de muncă. Nimeni nu a cerut o informaţie, să intrebe ce presupune locul de muncă, ce producţie se face. Absolvenţi n-am văzut mai deloc, majoritatea sunt în vârstă, vin să-şi pună viza, să-şi ia în continuare somajul, pentru că acum, dacă refuzi un loc de muncă, pierzi şomajul. E foarte greu să găsim personal”, a precizat patronul unei societăţi din Slatina. 

Pentru a facilita accesul pe piaţa muncii proapeţilor absolvenţi, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, tineri ieşiţi de pe băncile şcolii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent o sumă în cuantum de 2.250 de lei. În evidenţele AJOFM Olt sunt aproape 800 de absolvenţi ai promoţiei 2019, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.