FOTO. Istoricul Aurelia Grosu a lansat filmul documentar „Vârstele Slatinei”

Filmul documentar „Vârstele Slatinei”, realizat de istoricul Aurelia Grosu, prin Asociaţia Culturală „Amprente oltene” şi cu finanţare de Primăria Slatina, a fost lansat, joi, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Muzeul Judeţean Olt.

Aurelia Grosu a declarat că filmul documentar „Vârstele Slatinei” este o cronică sentimentală a oraşului, pusă sub semnul aniversării a 650 de ani de atestare documentară în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

„Filmul documentar «Vârstele Slatinei», pe care vi-l prezentăm în avanpremieră, dedicat aniversării a 650 de ani de la atestarea documentară a Slatinei, este un proiect cultural inedit, finanţat de Consiliul Local şi Primăria municipiului Slatina. Demersul nostru nu a urmărit să facă o prezentare exhaustivă a istoriei Slatinei, pentru că este un film documentar şi nu o lucrare monografică. Conceptul filmului se bazează pe prezentarea parcursului istoric al Slatinei, de la aşezare rurală, la târg, apoi la oraş şi municipiu, marcând factorii care au influenţat devenirea istorică a aşezării. Am dorit şi ne-am străduit foarte mult să facem un film documentar care se derulează pe parcursul a 91 de minute, un film documentar cu substanţă, atractiv pentru un public cât mai numeros atât din punctul de vedere al vârstei, cât şi al pregătirii socio-profesionale, structurat pe capitole şi subcapitole, care în fond sunt vârstele Slatinei”, a afirmat Aurelia Grosu.

Ea a adăugat că vechimea aşezărilor omeneşti în arealul geografic în care se află Slatina datează cu mult înainte de prima atestare documentară a localităţii.

„Chiar dacă este atestată documentar la 20 ianuarie 1368 şi este una dintre cele mai timpurii aşezări din Ţara Românească menţionată în hrisoavele domneşti, imediat după Câmpulung - 1300 şi Curtea de Argeş - 1330, capitale ale ţării, vechimea de locuire în Slatina, probată prin descoperirile arheologice, este milenară. Vârsta preistorică, vârsta antică, vârsta prefeudală evidenţiază pe baza descoperirilor arheologice existenţa milenară a Slatinei într-un spaţiu delimitat. Rând pe rând, în acest spaţiu şi mai cu seamă în cartierul Crişan II, pe terasa stânga a Sopotului, unde s-a concentrat locuirea iniţială a Slatinei, s-au succedat civilizaţii după civilizaţii, unele cu aspecte de unicat şi raritate, care au contribuit la îmbogăţirea istoriei vechi a poporului român”, a afirmat ea.

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţi Guţică, a ţinut să o felicite pe Aurelia Grosu pentru „debutul cinematografic”.

„Doamna Grosu face pionierat, în momentul de faţă. Dacă din punct de vedere al istoricului este cunoscută la nivel naţional ca o somitate, îşi face debutul şi în arta filmului. Avem de-a face cu un regizor de film. Iată că avem la nivel local un istoric capabil să promoveze un asemenea gen de documentar istoric. Este un documentar excepţional”, a afirmat el.

Filmul documentar „Vârstele Slatinei” va fi difuzat şi la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, în perioada 20-24 ianuarie, cu ocazia manifestărilor privind prima atestare documentară a localităţii.

„Acest film documentar a primit finanţare nerambursabilă din partea primăriei şi Consiliului Local, pe Legea 350. Aş vrea să mulţumesc Asociaţiei «Amprente Oltene» şi în special doamnei doctor Aurelia Grosu pentru invitaţia pe care ne-a făcut-o nouă, municipalităţii, de a participa astăzi la această lansare. Este un film documentar despre vârstele Slatinei care este foarte bine venit deoarece Slatina se pregăteşte de sărbătoare. După cum ştiţi, pe 20 ianuarie, se împlinesc 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru. Acest film documentar va putea fi vizionat de către toţi locuitorii municipiului, începând cu 20 ianuarie, atunci când la Centrul Cultural «Eugen Ionescu» vor fi Zilele Slatinei”, a afirmat viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu.