FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

La doar 36 de ani, Liviu Chirea trimite de la ferma sa din Rusăneşti aproximativ şase tone de lapte, în fiecare zi, către fabrica de lactate Danone, parteneriatul cu multinaţionala prezentă 120 de ţări din toată lumea derulându-se, fără încetare, din anul 2010. Calitatea produselor lactate n-a venit la un preţ mic, fermierul oltean investind 1,6 milioane de euro în ferma sa, o parte din bani venind de la Uniunea Europeană. Ferma din comuna Rusăneşti a fost vizitată, luni, şi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a lăudat iniţiativa şi cutezanţa tânărului fermier.

SC Agro Chirea SRL, comuna Rusăneşti, s-a înfiinţat în anul 1999, având ca activităţi cultivarea cerealelor, creşterea bovinelor de lapte şi creşterea bovinelor de carne. Dezvoltarea societăţii a început în anul 2006, odată cu implementarea primului proiect de dezvoltare prin intermediul Programului SAPARD. Au fost accesaţi 220.000 euro pentru achiziţia de utilaje agricole.


În exerciţiul financiar 2007 -2014, prin FEADR, a fost implementat un proiect pentru activitatea zootehnică - creşterea de vaci de lapte - cu o valoare de 1,6 milioane de euro.


Potrivit lui Liviu Chirea, cisternele celor de la Danone intră zilnic în ferma sa de unde ies pline cu aproximativ şase tone de lapte. Niciun litru de lapte nu pleacă de la Rusăneşti, fără a fi testat cu rigurozitate.


„Lucrăm cu cei de la Danone din anul 2010 şi este un partener de nădejde. Toată cantitatea produsă se livrează, se ajunge undeva la şase tone zilnic. De şase ani, colaborăm fără încetare. Sunt cisterne autorizate, nu se încarcă până când nu se iau probe de lapte pentru a se analiza dacă sunt reziduuri de antibiotic sau alte cele. Genetica este importată din Olanda şi Ungaria”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, Liviu Chirea. 


Acesta nu este singurul parteneriat al fermei din Rusăneşti cu multinaţionale.


„Acesta, dar şi alte parteneriate, reprezintă motorul afacerii noastre. Lucrăm şi cu ADM, fostul Toffer, dar şi cu Eurosiloz, din Alexandria, pe vânzarea de cereale”, a mai spus Chirea.


Fermierul povesteşte că a avut parte şi de piedici. În anul 2013, a dorit dezvoltarea activităţii bovinelor de carne, proiect care a fost implementat în doi ani. Urmare a dezvoltării sectorului de lactate şi a cerinţei procesatorilor, în 2015 a fost depus un nou proiect, aflat în derulare, contractul de finanţare fiind semnat în anul 2016.


„Fiind o firmă cu experienţă vastă în accesarea şi implementarea cu succes a programelor europene, putem spune că în exerciţiul 2014 - 2020, când am accesat ultimul proiect, am avut cea mai nefastă experienţă, lovindu-ne de interpretarea arbitrară a anumitor condiţii de eligibilitate din partea experţilor AFIR. Aceasta a dus la o întârziere de aproape un an a începerii implementării proiectului. Chiar şi răspunsul la contestaţia noastră a depăşit termenele legale”, mai arată Chirea.


Chiar şi aşa, la ferma din Rusăneşti cresc circa 100 de capete de tăuraşi pentru carne din trei rase consacrate.


„Tăuraşii se vând şi când sunt în lactaţie, între zero şi trei luni, dar şi un anumit număr de tăuraşi se duc şi la 400 - 500 de kilograme şi se livrează către abatoare. Prea puţin de la Holstein pentru că nu este o rasă pentru carne şi pentru tăuraş. Avem şi o activitatea de bovine de carne, undeva la 100 de capete, Aberden, Angus şi Limousine. Pot să zic că sunt mai încântat de rasa Limousine, decât de Aberden şi Angus, datorită randamentului la tăiere şi datorită sporului de greutate. Acolo suntem încă la început”, a mai spus Liviu Chirea.



Date referitoare la exploataţia SC Agro Chirea SRL, în anul agricol 2016-2017: 2.400 hectare, din care 700 hectare grâu, 700 hectare rapiţă, 600 hectare porumb siloz şi porumb, 180 hectare soia, 220 hectare plante de nutreţ; 700 bovine, din care 600 vaci de lapte de diferite vârste, 300 dintre acestea fiind de producţie, şi 100 bovine pentru carne.


Daea: Vaca de lapte are viitor în România


După ce a vizitat ferma din Rusăneşti, ministrul Agriculturii Petre Daea a lăudat iniţiativa fermierilor olteni.


„Este o societate cu activitate complexă. Sunt doi tineri valoroşi care au pornit pe un drum foarte bun. Iată că, astăzi, puteţi vedea într-o zonă agricolă o fermă de taurine specializată. Aţi văzut vacile de lapte din rasa Holstein, rasă consacrată pentru producţia de lapte, cu o producţie bună. A atins un nivel înalt, de 28 de litri pe cap de vacă furajată, ceea ce înseamnă un salt important şi un proces tehnologic foarte bine pus la punct”, a spus Daea. 


Ministrul s-a declarat optimist în ceea ce priveşte situaţia fermierilor români care cresc vaci de lapte.

„Vaca de lapte are viitor în România, iar producţia de lapte este necesară pentru sănătatea ţării”, a mai afirmat Petre Daea.