FOTO. Etnici români din Bulgaria, vizită în judeţul Olt, prin programul Ministerului Românilor de Pretutindeni, „Descoperă şi cunoaşte România”

Un grup de etnici români din Bulgaria, dar şi câţiva studenţi Basarabeni care învaţă la Craiova au fost musafirii Consiliului Judeţean Olt, în cadrul Proiectului „Descoperă şi cunoaşte România”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Românii de dincolo de Dunăre şi studenţii basarabeni au fost întâmpinaţi de preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele Virgil Delureanu, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică şi şeful Direcţiei de Cultură Olt, Gheorghe Iorga.

Proiectul „Descoperă şi Cunoaşte România” a demarat încă de anul trecut şi are în centrul atenţiei comunităţile istorice de români din afara graniţelor ţării. Prezent la Slatina, ministrul secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, a vorbit despre importanţa menţinerii legăturii dintre aceste comunităţi de români şi ţara mamă.

„Proiectul a fost iniţiat anul trecut şi a început într-o notă în care şi noi, la Ministerul Românilor de Pretutindeni, am încercat să învăţăm cum să facem lucrurile bine, astfel încât oamenilor care vin, românii noştri din comunităţile istorice, şi vizitează ţara mamă să le creem nişte amintiri şi emoţii pozitive, iar ei să povestească, mai departe, în comunităţile lor ceea ce au văzut şi au simţit aici, alături de noi. De fiecare dată sunt importante şi locurile vizitate şi tocmai de aceea anul acesta, în An Centenar, am mers nu doar la Bucureşti, ci în toate judeţele din ţară şi, iată, acum suntem în Olt”, a declarat Veaceslav Şaramet.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, spune că numai cu ajutorul acestor proiecte cultura şi tradiţiile româneşti din aceste comunităţi pot fi păstrate vii, iar oamenii se pot simţi aproape de România.

„Felicit organizatorii pentru această iniţiativă. Este pentru prima dată când Guvernul României se implică în dialogul şi schimbul intercultural cu românii din afara graniţelor ţării, şi aici nu vorbesc doar despre cei care au plecat la muncă în străinătate, ci despre comunităţile de români care trăiesc de sute de ani în afara României. Fiind şi un an deosebit pentru ţara noastră, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, Anul Centener, cred că un astfel de proiect este binevenit, este important şi pentru dumneavoastră şi pentru noi să facem un schimb de experienţă, să ne cunoaştem istoria, tradiţiile şi la final să vedem că avem obiceiuri şi cultură foarte apropiate, chiar dacă dumneavoastră, de-a lungul acestor sute de ani, nu aţi făcut niciodată parte din România. Faptul că la origine sunteţi români ca şi noi arată cât de apropiaţi suntem. Sper să vă simţiţi bine în judeţul Olt şi sper să reveniţi cu drag. Noi, oltenii, suntem oameni iuţi, dar să ştiţi că suntem români adevăraţi şi cu puternice valori tradiţionale”,
a declarat Marius Oprescu.

La întâlnirea din sala Consiliului Judeţean au participat etnici români din Plevna, Vidin, Bregovo, care apoi au mers în vizită la Muzeul Judeţean Olt, Mănăstirea Clocociov şi la Muzeul Câmpiei Boianului.