FOTO. Dobrosloveni, campioana judeţului Olt în „Cupa Satelor”. Micuţii campioni au primit trofeul de la preşedintele FRF, Răzvan Burleanu

450 de copii din judeţul Olt au fost angrenaţi în „Cupa Satelor”, competiţie demarată în toamna anului trecut de către FRF cu sprijinul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi a AJF-urilor. Duminică, 17 martie, pe Stadionul „1 Mai”, sub privirile preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, s-a disputat faza finală a competiţiei. Dobrosloveni va reprezenta judeţul Olt în lupta pentru câştigarea competiţiei organizate la nivel naţional, „Cupa Satelor”.

Duminică, pe Stadionul „1 Mai”, s-a disputat finala fazei judeţeane a competiţiei „Cupa Satelor”. Dobrosloveni este campioana judeţului Olt, după ce a învins, la limită, scor 1-0, echipa din Coloneşti. Lupta pentru locul trei a fost câştigată de Băbiciu, care s-a impus tot la limită, 1-0, cu echipa din Crîmpoia.

Cele patru echipe angrenate în faza finală au fost premiate de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, şi directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Acest proiect, în care noi, Federaţia Română de Fotbal, am început să ne uităm mult mai mult în mediul rural vine ca urmare a faptului că jumătate dintre noi trăim la ţară, iar 68% dintre jucătorii din prima reprezentativă a României proveneau din mediul rural. Proiectul a început încă din 2015, s-a numit «Transformă uliţa în stadion!», s-a redefinit  «Performanţa are viitor», în care cei mai talentaţi copii au avut posibilitatea să meargă la Barcelona, iar acum am reuşit, prin acest proiect  «Cupa Satelor», să acoperim întreaga ţară, care a reunit nu mai puţin de 15.000 de copii. La această categorie de vârstă, Under 13, în competiţiile din mediul urban sunt agrenaţi doar vreo 5.500 de copii. Baza de selecţie pentru tot ceea ce înseamnă viitorul fotbalului românesc s-a lărgit considerabil”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a ţinut să felicite Federaţia Română de Fotbal pentru acest proiect în care au fost implicaţi 450 de copii de la nivelul judeţului Olt. Acesta a declarat că speră ca această competiţie rezervată descoperirii de talente în mediul rural să devină tradiţie, astfel încât puştii talentaţi să aibă o şansă în a face pasul în fotbalul de performanţă. De altfel, preşedintele CJ Olt a precizat că toţi aceşti copii sunt monitorizaţi de antrenorii de la structurile sportive din judeţul Olt. 

 „Sunt foarte importante organizarea unor astfel de evenimente, pentru accesul copiilor din mediul rural către sportul de performanţă. Felicit Federaţia pentru acest proiect, îl felicit pe Răzvan Burleanu. Cred că această primă ediţie a fost un succes, cu siguranţă de la an la an se va dezvolta mai mult. În ultimul timp, astfel de competiţii, dedicate copiilor din mediul rural au dispărut. Cupa Satelor este un prilej foarte bun ca aceşti copii talentaţi să fie descoperiţi de către cei care organizează fotbalul profesionist. Toţi antrenorii de la CSM Slatina, de la CSS Slatina, de la LPS Slatina i-au urmărit pe aceşti copii, de-a lungul timpului au fost prezenţi în localităţi să-i vadă, sunt convins că unii dintre ei vor ajunge la unul dintre aceste centre de fotbal din judeţul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, prezent la evenimentul fotbalistic de pe Stadionul „1 Mai”. 

Premiul anunţat de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, pentru câştigătoarea „Cupei Satelor” este unul extrem de important pentru un copil al cărui vis este să îmbrace tricoul echipei naţionale.  Competiţia va continua cu turneul regional, urmând ca în luna mai să se desfăşoare faza finală.

Cea mai bună echipă din România va face deplasarea, cu avionul,  cu echipa naţională a României, în Norvegia, vor sta alături de tricolori, astfel încât să simtă ceea ce înseamnă să fi un jucător de prima reprezentativă. Echipele de pe locul al doilea şi al treilea vor avea posibilitatea să vină la Bucureşti, la meciul cu Spania, din luna septembrie, să intre astfel în atmosfera echipei naţionale. Alături de aceşti copii vor fi, bineînţeles, şi primarii şi profesorii de sport din cele trei comunităţi, care au ajuns pe podiumul acestei prime ediţii a Cupei Satelor”, a mai  precizat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Competiţia Cupa Satelor este rezervată copiilor sub 13 ani. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, spune că există continuitate pentru aceşti jucători, care pot fi selecţionaţi la „Turneul Speranţelor”, rezervat jucătorilor Under 14.

Continuarea pentru aceşti copii este „Turneul Speranţelor", demarat în urmă cu doi ani de FRF, dedicat copiilor sub 14 ani, proiect ce presupune selecţionată în fiecare judeţ. Obiectivul acestui proiect este ca doi, trei copii de la nivelul Cupei Satelor să poată să facă pasul în această selecţionată a judeţului. După aceea se poate intra în competiţiile de Liga Elitelor pe care le avem. Ceea ce ne interesează este ca un număr cât mai mare de copii să joace fotbal. Ne interesează să impulsionăm primăriile din mediul rural să le ofere posibilităţi acestor copii să se antreneze. Mai exact, ne interesează fotbalul la nivel de vârf, dar şi la nivel de masă, cât mai mulţi copii din mediul rural să poată să joace fotbal”, a mai spus Burleanu, prezent duminică la Slatina. 

Competiţia „Cupa Satelor” rezervată copiilor sub 13 ani a fost demarată cu sprijinul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Adrian Chesnoiu a fost prezent, duminică, la finala fazei din judeţul Olt. Acesta a dat asigurări ca va sprijini în continuare Federaţia în organizarea acestui proiect dedicat descoperirii de talente fotbalistice în mediul rural. 

Totul a pornit în urma unei întâlniri cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, vizavi de implicarea pe care o poate avea Agenţia, ţinând cont că noi investim foarte mult în mediul rural. Ne-am dorit, în regim de voluntariat, să ne implicăm în susţinerea sportului de la sate. Degeaba realizăm canalizare, infrastructură rutieră, şcoli, cămine culturale, dacă nu le arătăm acestor copii care trăiesc în mediul rural că au toate şansele şi în satul lor, în comuna lor să facă aceleaşi lucruri precum copii de la oraş. Acest proiect va continua, discutam cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu şi cu preşedinte  Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, că este nevoie de astfel de fenomene. S-au înscris peste 15.000 de copii, totalizând aproape 800 de echipe, deşi targetul era de 320 de comunităţi. S-a depăşit acest număr, impactul a fost uriaş. Vreau ca în viitoarea programare financiară să putem investi mai mult în infrastructură, pentru amenajarea unor baze sportive, astfel încât aceşti copii să treacă de la islazul comunal, la terenuri de fotbal sintetice sau de iarbă. Din păcate, în unele comune încă se mai joacă pe islaz. Aşa am început şi eu fotbalul, jucam la început lângă vacile şi oile de pe islaz. Acum sunt baze sportive ,dar nevoiea de înfiinţare a unor noi baze este în continuare destul de mare. Primele şase nume de fotbalişti cu cele mai multe selecţii la naţională provin din mediul rural. Dacă atunci se putea, se poate şi acum. Trebuie să scoatem aceşti copii la iveală, să le oferim posibilitatea să  practice acest sport”, a declarat Adrian Chesnoiu, director AFIR.

Finala desfăşurată pe Stadionul „1 Mai” a fost organizată de FRF, AJF Olt, AFIR, CJ Olt, Primăria Slatina, DJST Olt şi CSM Slatina. Copiii au primit diplome, cupe, medalii, mingi de fotbal şi echipamente sportive.