Fonduri europene pentru construirea, reabilitarea şi extinderea de creşe, grădiniţe şi şcoli din Olt

Autorităţile locale din judeţul Olt vor putea accesa noi fonduri europene, începând de anul viitor, pentru construirea, reabilitarea şi extinderea de creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale sau şcoli profesionale, bugetul total ajungând la 258 milioane euro. Reprezentanţii ISJ Olt au fost informaţi de această nouă oportunitate, marţi, în cadrul unei videoconferinţe conduse de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi cel al Fondurilor Europene, Marius Nica.

Inspectorul şcolar general adjunct, Florica Grecu, a declarat, după videoconferinţă, că noile proiecte vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional, noua axă venind şi în sprijinul unităţilor de învăţământ care nu reuşeau să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare.

„Programul Operaţional Regional vine în sprijinul şcolilor, continuă proiectele desfăşurate prin PNDL, în vederea îmbunătăţirii infrastructurii şcolare. După cum ni s-a spus în videoconferinţă, pe paliere, se pot depune aceste proiecte pentru a îmbunătăţi condiţiile din şcoli. Această axă cu o finanţare în valoare de 258 de milioane de euro poate fi disponibilă începând cu luna ianuarie şi până în luna mai, anul 2018. Se aşteaptă să vină proiecte de la şcolile din toată ţara, tocmai pentru îmbunătăţirea acestor condiţii. Este vorba şi despre obţinerea autorizaţiilor sanitare, care nu pot fi primite dacă nu există condiţii corespunzătoare standardelor”, a declarat ea.

Reprezentanţii ISJ Olt au precizat că tot autorităţile locale vor fi cele care vor aplica în vederea obţinerii de fonduri europene, pe această nouă axă.

„Şcolile nu devin aplicanţi, ci autoritatea locală va face acest lucru, în parteneriat cu şcoala. Există o colaborare, există parteneriate, dar nevoia pleacă de la şcoală. Atunci, paşii noştri vor fi către directori, urmând a ne deplasa în judeţ pentru a vedea unde este nevoie de aceste investiţii”, a mai declarat Florica Grecu.

La rândul său, Mariana Gheorghe, celălalt inspector şcolar general adjunct, a afirmat că ISJ a transmis unităţilor de învăţământ să-şi facă o analiză de nevoi.

„Noi am comunicat deja, în unităţile de învăţământ, acest lucru, în urmă cu două sau trei săptămâni, pentru că ştiam că va urma lansarea acestei axe, să-şi facă o analiză de nevoi, împreună cu primarii, în fiecare localitate, şi să ştim exact unde vom avea nevoie de proiecte. Am început aşadar, de două săptămâni, să ne pregătim”, a declarat aceasta.