Actualitate

2019-12-30, 14:09:32

Focar de pestă porcină, la Corabia. Zeci de localități din județ, în zona de restricție și protecție

Pe 24 decembrie, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, virusul afectând o gospodărie din Vârtopu, Corabia. 61 de focare de pestă porcină sunt active la nivelul județului, zeci de localități fiind în zona de restricție sau de protecție.

Autoritățile au luat măsuri încă din 20 decembrie, când specialiștii Laboratorului DSVSA Olt au stabilit prezența virusului în probele prelevate de la Vârtopu. 

„Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere din 20 decembrie, de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție sunt: UAT Corabia (Vâtopu), extravilan Vârtopu, FV 53 Orlea.

Localitățile și fonduril cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere sunt: UAT Vadăstriţa (Vadăstriţa), UAT Orlea (Orlea, Orlea Nouă), UAT Gura Padinii (Gura Padinii, Satu Nou), UAT Vădastra (Vădastra), UAT Vişina Noua (Vişina Noua), UAT Vişina (Vişina, Vişina Gară), UAT Corabia (Corabia, Tudor Vladimirescu), UAT Obârșia (Coteni), o exploataţie comercială de suine și FV 55 Corabia. 

Se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti,   Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brâncoveni, Falcoiu, Osica de Sus, Mărunței, Izvoarele, Vâlcele, Schitu. De   asemenea, ca urmare a suprapunerii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obârşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gârcov, Izbiceni, Giuvărăşti și Tia Mare.

Din cele 125 de focare confrimare la porcii din gospodării, 61 sunt active, restul fiind stinse. Este activ focarul la ferma de porci din Ipotești.


Comentarii

Redacţia

2019-12-30 14:09:32

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...