Filmul documentar „Vârstele Slatinei”, difuzat la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

Zeci de elevi slătineni, dar şi pasionaţi de istoria locală, au fost prezenţi, luni la prânz, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, pentru vizionarea filmului documentar „Vârstele Slatinei”, realizat de istoricul Aurelia Grosu, prin Asociaţia Culturală „Amprente oltene” şi cu finanţare de Primăria Slatina.
Filmul, care durează 90 de minute, a putut fi văzut în două serii, de la ora 12.00 şi de la ora 14.00.

„Filmul «Vârstele Slatinei» recompune în imagini, cadru cu cadru, în urma unei documentări foarte serioase, imaginea Slatinei de-a lungul timpului, începând de la primele mărturii de locuire în acest spaţiu, datate în jur de 5000 î. Ch., perioada neolitică, până în contemporaneitate. Am căutat ca prin acest film, care durează 90 de minute, consistenţa ştiinţifică să se îmbine cu un stil accesibil, atractiv, pentru că l-am gândit să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă, în primul rând elevilor, fiind un mijloc de educaţie de mare impact, o lecţie de istorie”, a declarat istoricul Aurelia Grosu.

Pelicula este o cronică sentimentală a oraşului, pusă sub semnul aniversării a 650 de ani de atestare documentară în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

„Cunoaşterea istoriei oraşului în care trăieşti dezvoltă un sentiment de apartenenţă. Îmi închipui că în cei care vor vedea acest film despre Slatina se va trezi un sentiment de nostalgie. Atunci, filmul într-adevăr şi-a atins obiectivele”, a mai declarat Aurelia Grosu.

CD-ul cu filmul documentar „Vârstele Slatinei” va fi distribuit realizatori tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu pentru a servi drept material didactic.

„Filmul este şi pe internet şi rulează şi pe posturile locale de televiziune. După încheierea Zilelor Slatinei, împreună cu Primăria, vom distribui acest film la unităţile şcolare de pe raza municipiului Slatina, la unităţile de cultură, la întreprinderile economice, pentru a fi folosit ca material didactic. Totodată, avem şi 50 de exemplare în limba engleză, care vor fi folosite în fondul de protocol”, a conchis istoricul Aurelia Grosu.

Grafica filmului a fost realizată de artistul plastic Cristina Botez.