Fermierii olteni vor să vândă mieii direct de la stână. Gârtan: „Consumatorul riscă să-i fie confiscat mielul în trafic”

Ciobanii olteni sunt nemulţumiţi că DSVSA Olt nu va mai autoriza centrele temporare de sacrificare. Fermierii vor să vândă mieii direct de la stână, însă şi aşa vor apărea probleme. În lipsa ştampilelor ce atestă starea de sănătate a animalului, oltenii riscă să le fie confiscat mielul la controalele în trafic.

Traian Gârtan, preşedintele Crescătorilor de Animale Slătioara, spune că ciobanii vor vinde mieii de la stână, în lipsa centrelor temporare de sacrificare. Aceste vânzări nu mai sunt făcute sub supravegherea autorităţilor.

„Fermierii vor vinde de la stână, dar nu ştiu cât este de igienic. Dacă erau centre temporare de sacrifcare erau şi medici care supravegheau. În lipsa lor este mai complicat, pentru că nu este igienic. În loc să vină fermierul către consumator, ducem consumatorul la fermier. Vor fi consumatori care vor merge la stână şi vor pleca cu miei în tot judeţul. Nu cred că este o soluţie bună decizia de a nu organiza aceste centre. Ştim că în alte zone din ţară aceste centre sunt autorizate. Pesta poate fi răspândită mai repede dacă consumatorul merge în stână”,
a spus Gârtan.

Acesta a precizat că oltenii ce vor achiziţiona miel direct de la stână riscă să rămână fără carnea achiziţionată, pentru că ciobanii nu vor putea să ştampileze carcasele conform legislaţiei.

„Nu îi putem obliga să vândă la abatoare. Cum va pleca consumatorul cu carnea din abator, el nu are maşină de frig? Vom avea probleme! Consumatorul riscă să-i fie confiscată carnea atunci când va pleca de la stână cu mielul, pentru că nu va avea ştampila respectivă. Vor apărea şi aceste probleme pe traseu. Ciobanii sunt foarte nemulţumiţi, noi am încercat să facem un centru de preluare a mieilor, dar în ultimele zile a scăzut preţul. Nu vor să vândă cu opt lei engross”, a adăugat Traian Gârtan.