Fermierii olteni pot cere Ajutorul de minimis pentru usturoi. Termenul pentru depunerea cererilor la DAJ Olt este 15 mai

Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Olt primeşte, din această săptămână, şi cereri pentru accesarea Schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”. Fermierii olteni care cultivă usturoi pot cere subvenţia până pe 15 mai.

Directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu, spune că Programul Tomata şi cel pentru usturoi se derulează în paralel, iar cultivatorii de usturoi din judeţ pot să depună şi ei cereri pentru a solicita acest ajutor de minimis.

„Primim şi cereri pentru înscrierea în Programul de susţinere a producţiei de usturoi. Practic, Programul Tomata se derulează în paralel cu acela pentru sprijinirea cultivatorilor de usturoi. Au mai sunat să întrebe detalii şi despre acest program, dar interesul nu este la fel de mare în rândul fermierilor olteni ca la tomate. Ne dorim să avem solicitări şi pentru usturoi”, a spus Drăghicescu.

Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hecatrul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.

Cei mai mulţi cultivatori de usturoi din judeţ sunt comasaţi în zona Fălcoiu, usturoiul de Cioroiu având la bază un soi străvechi, fără a fi folosiţi hibrizi.