Agricultură

2020-05-21, 11:49:47

Fermierii din Olt au început să solicite adeverinţe de la APIA pentru contractarea unor credite bancare

Fermierii pot obține, din 15 mai, adeverințele de la schemele de plată din campania 2020, necesare la contractarea de credite bancare pentru finanțarea activităților curente. Adeverinţele pot fi solicitate inclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-amil apia.olt@apia.org.ro. Potrivit APIA Olt, în primele zile au fost eliberate doar şase astfel de adeverinţe.

Începând cu data de 15 mai 2020, APIA Olt eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plății redistributive, plății pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă, respectiv Măsura 10 - Agromediu și climă, Măsura 11 - Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, implementate în cadrul Campaniei 2020.

Aceste convenţii se adresează fermierilor care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2020 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/ sau pentru măsurile de mediu şi climă - M10, M11, M13.

De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. Anul trecut au fost eliberate 1.336 de adeverinţe.

„Pentru a respecta în continuare regulile de distanțare socială și pentru a proteja sănătatea personalului propriu și a beneficiarilor, fermierii au posibilitatea de a solicita Agenției eliberarea adeverințelor prin mijloace electronice (telecomunicații). De asemenea, cu acordul fermierului, APIA transmite direct, prin mijloace electronice, instituțiilor bancare și non-bancare adeverințele eliberate. Până în acest moment au fost eliberate şase adeverinţe”, a precizat purtătorul de cuvânt al APIA Olt, Corina Grecea.

Legat de comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Cât priveşte campania de depunere a cererilor unice de plată, aceasta se va încheia la data de 15 iunie. Până în acest moment au fost depuse 24.184 de cereri, pentru o suprafaţă de 199.322 hectare, în judeţul Olt.


Comentarii

Redacţia

2020-05-21 11:49:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...