Fermierii cu II, PFA şi IF îşi vor putea comercializa produsele alături de producători, în pieţe

O lege care vine în sprijinul micilor fermieri a fost promulgată, luni, de către preşedintele Iohannis. Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol care prevedere mai multe modificări pentru agricultori.

Astfel, potrivit noii legi, carnetul de comercializare va fi valabil şapte ani, în loc de cinci cum era până acum. Documentul care este utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de până la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie.

Refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Și termenul de valabilitate pentru atestatul de producător a suferit modificări, astfel că acesta va fi valabil tot şapte ani, ca şi carnetul de comercializare, nu cinci cum era până acum. Acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol. Atestatul de producător este eliberat de primar, în termen de cinci zile de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/ zonal/  județean/ regional/ național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii.

Şi în privinţa celor care au voie să comercializeze produse în spaţiile special amenajate pentru producători, care trebuie să fie de 40%, s-au adus modificări.

„Aceste spaţii sunt destinate şi fermierilor care deţin Întreprinderi Individuale - II-uri, Întreprinderi Familiale - IF-uri sau sunt Persoane Fizice Autorizate - PFA, dar care au cod CAEN principal de producător şi au adeverință de la primărie care să dovedească suprafața de teren, culturile scrise în atestat”,
a declarat consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu.

Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare etichete care să indice mai multe date despre produsele lor, dar și o copie a certificatului de producător sau, după caz, o copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, potrivit aceleiași legi.

Etichetele vor conţine următoarele elemente: numele și prenumele/denumirea producătorului, denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului, prețul de vânzare. Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.