Fermier oltean: „Meseria de cioban este pe cale de dispariţie”. Cu cât este plătit un cioban

Un fermier din nordul judeţului are 1.475 de oi şi a moştenit această îndeletnicire de la părinţii săi. Omul se plânge că nu mai găseşte ciobani care să aibă grijă de oile sale, deşi îi plăteşte cu sume frumuşele.

Fermierul oltean care a dorit să-şi păstreze anonimatul spune că meseria de cioban este pe cale de dispariţie. Acesta nu reuşeşte să-i convingă pe tinerii din localitate să vină să aibă grijă de oile sale, deşi îi plăteşte şi cu 2.000 de lei pe lună.

„Nu găsim oameni care să ne aibă grijă de oi. Meseria de cioban este pe cale de dispariţie. Oamenii preferă să primească ajutorul social. În iarnă am avut şi 13 ciobani angajaţi, însă în vară mai rămân patru-cinci. Eu îi plătescu cu 1.500-2.000 de lei, le dau şi mâncare şi ţigări, cu toate acestea nu găsim oameni”,
a spus fermierul oltean, care a moştenit această îndeletnicire de la părinţii săi.

Şi Elena Costache din Vâlcele se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Spune că meseria de cioban este foarte grea.
 
„Meseria de cioban este foarte grea. Avem şi angajaţi, dar mai mult ne ocupăm noi, pentru că nu găsim oameni. Nu vor să vină. Nu le convine. Fie sărbătoare, ploaie, cald, frig, oile trebuie să mănânce. Ciobanul trebuie să stea zi lumină cu ele”, a spus femeia.

Potrivit datelor DSVSA Olt, la nivelul judeţului Olt avem 145.000 ovine şi 90.000 de caprine.