Farmacist oltean: „Este eronat să spui că nu vom mai putea vinde la bucată. Pacientul va primi toate medicamentele prescrise de medici, fără a fi nevoit să cumpere în plus”

Din 9 februarie a intrat în vigoare serializarea medicamentelor în România. Practic, pentru a fi detectate doctoriile contrafăcute, toate cutiile cu medicamente compensate sunt scanate într-o bază europeană. Noua procedură a fost asimilată de mulţi cu renunţarea eliberării de medicamente compensate la bucată. Farmaciştii olteni spun că informaţia este eronată, iar fiecare pacient va primi atâtea medicamente câte i-a prescris medicul pe reţetă, fără a fi nevoit să cumpere altele în plus.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi, a precizat că toate cutiile de medicamente, ce sunt incluse în lista celor compensate, vor fi scanate, fiind interogată o baza de date europeană, măsura fiind impusă pentru eliminarea pilulelor contrafăcute de pe piaţă.
   
„Nu este adevărat că nu vom mai vinde medicamente la bucată, nu ştiu cine a scos asta. Începând cu 9 februarie a intrat în vigoare serializarea medicamentelor în România. Asta înseamnă că producătorii  români şi importatorii au voie să mai vândă doar medicamente care au trecute pe cutie un cod de bare 3D. Noi trebuie să ne legăm la acest HUB, iar cu scaner-ul pe care îl folosim la reţete să scanăm şi cutiile de medicamente care au codul 3D. În acel moment, interogăm baza de date europeană şi vom vedea dacă produsul este original. Este o măsură împotriva contrafacerii medicamentelor”, a spus Luiza Drăgoi.

Farmacistul oltean spune că oamenii îşi vor primi tratamentele aşa cu le-au fost prescrise de către medici.

„Este o informaţie eronată că nu vom mai putea da medicamente la bucată. Discutăm doar despre medicamentele care se dau cu preţ impus, cele compensate. Noi interogăm cutia o singură dată în baza de date europeană. Dai trei pastile din ea şi o laşi pe raft. De exemplu, cutiile cu medicamente pentru inimă sunt făcute pe 28 de tablete, dar doctorul îi prescrie pacientului 30 de pastile. Îi dai omului o cutie, o scanezi, şi îi mai dai două pastile din altă cutie şi ea scanată. Dacă mai vine un pacient, tot cu 30 de tablete prescrise, îi dai o cutie nouă, o scanezi, şi vei completa cu medicamente din cutia ce ţi-a rămas incompletă pe raft, dar ce a fost deja scanată. Cum să-l oblig pe om să cumpere două cutii, să i le bag pe gât! El are 30 de tablete, cutia este de 28. Medicul prescrie cât are nevoie pacientul, nu în funcţie de cutiile cu medicamente”,
a adăugat Luiza Drăgoi.

Aceasta spune că oamenii s-au panicat şi au venit alarmaţi în farmacii să întrebe despre aceste lucruri.

„Oamenii s-au panicat, mai ales cei din mediul rural. Se întrebau ce vor face ei, că nu au bani să cumpere cutii întregi!?”,
a conchis farmacistul oltean.