DSVSA Olt avizează centre pentru sacrificarea mieilor. Care sunt condiţiile

DSVSA Olt va aviza şi în acest an centre temporare de sacrificare a mieilor, pentru că nu au mai fost descoperit alte animale afectate de virusul pestei porcine africane. Până în prezent, doar Primăria Osica de Sus a solicitat avizarea unui astfel de spaţiu, pentru Duminica Floriilor şi Sâmbăta Paştelui.

Specialiştii DSVSA Olt au reanalizat posibilitatea avizării centrelor temporare de sacrificare a mieilor înaintea Sărbătorilor Pascale. Pentru a obţine acest aviz, primăriile trebuie să solicite în scris.

„Pentru că în perioada 9 aprilie - 17 aprilie a fost finalizată atât examinarea clinică a porcilor din gospodăriile nonprofesionale aflate în zona de supraveghere ca urmare a confirmării focarelor de pesta porcină africană, fără a fi depistate semne clinice, precum şi prelevarea probelor de sânge de la acestea, inclusiv testarea serologică a porcilor santinelă, iar rezultatele sunt negative, s-a reanalizat posibilitatea acordării avizelor pentru funcţionarea centrelor de sacrificare temporară în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Avizul se va acorda de către DSVSA Olt numai în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor privind organizarea activităţii de sacrificare a tineretului ovin şi caprin în spaţii special amenajate temporar, care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare şi dispun de facilităţi adecvate”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Până acum doar Primăria Osica de Sus a solicitat avizarea tăierii mieilor în Duminica Floriilor şi Sâmbăta Paştelui. Primăriile trebuie să ia măsuri pentru respectarea tuturor măsurilor de biosecuritate şi de igienă.
 
„Pâna în prezent, a fost transmisă solicitare din partea Primăriei Osica de Sus, pentru zilele de 21 aprilie (duminică) şi 27 aprilie (sâmbată). Informăm primăriile care au primit avize în anul 2018 pentru centre temporare de sacrificare a tineretului ovin şi caprin, că pot transmite solicitări în acest sens, inclusiv garanţii din partea unitaţii locale de sprijin (ULS) că vor lua toate măsurile privind respectarea condiţiilor de biosecuritate privind aglomerările de animale şi mişcarea acestora, de igienă, de bunăstare şi de gestionare a materialului cu risc specific (SNCU)”, au adăugat cei de la DSVSA Olt.