Societate

2017-02-14, 17:04:43

DSVSA Olt aşteaptă reluarea procedurii de prelevare a probelor pentru depistarea E-coli

La aproape un an distanţă de la scandalul izbucnit în Argeş, unde trei copii au murit după ce au fost diagnosticaţi cu Sindrom Hemolitic-Uremic, autorităţile nu mai prelevează probe pentru determinarea prezenţei Escherichia Coli, tulpina agresivă verotoxigenă. Specialiştii DSVSA Olt spun însă că acest program va continua, după ce va fi primită nota de serviciu în care se va preciza exact câte probe vor fi prelevate şi din ce tipuri de produse.

La scurt timp după scandalul din Argeş, în Slatina au fost depistate două focare de E-coli. Ambele probe prelevate dintr-un magazin din Piaţa Zahana şi de la altul din Slatina au scos la iveală prezenţa E-coli, tulpina agresivă verotoxigenă, care poate determina Sindomul Hemolitic-Uremic.

Dacă magazinul din Piaţa Zahana a fost închis, iar 86 de kilograme de telemea de oaie au fost retrase de la comercializare, celălalt a vândut în întregime brânza, care a ajuns pe masa slătinenilor.

La acest moment, specialiştii DSVSA Olt aşteaptă o decizie de la nivel central pentru a putea continua prelevarea de astfel de probe.

Doctorul din cadrul DSVSA Olt, Venera Popa, a precizat că în nota internă se va preciza exact câte probe vor fi prelevate la nivelul judeţului şi din ce fel de produse. 

„În acest moment nu am primit încă nota de serviciu, dar s-a anunţat, săptămâna trecută în videoconferinţă, că vor fi trimise adrese referitoare la Planurile naţionale de determinare a prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă şi pentru contaminanţi şi reziduuri. Campania de anul trecut a fost stopată şi în acest moment se aplică numai măsurile Planurile Naţional de Supraveghere, nu se mai iau probe. Va veni planificare de la nivel naţional, fiecare judeţ are un număr de probe din anumite tipuri de unităţi. Aşteptăm nota, care vine cu planificare pe judeţe, pe sortimente de produse”, spus Venera Popa.

Comentarii

Redacţia

2017-02-14 17:04:43

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro