DSP Olt încurajează oltencele să-şi alăpteze bebeluşii cât mai mult. Care sunt avantajele expuse de specialiştii olteni

DSP Olt promovează alimentaţia la sân, precizând care sunt avantajele atât pentru mame, cât şi pentru bebeluşi. Campania promovată de specialiştii olteni se va derula în prima săptămână a lunii august.

DSP Olt marchează, în perioada 1-7 august, Săptămâna Mondială a Alăptării, sub sloganul „Informaţi părinţii. Promovaţi alimentaţia la sân! Acum şi pentru viitor!”.

„Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viaţă. Este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă. Hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă ajută copiii să crească, prevenind subnutriţia, ajutând dezvoltarea creierului şi reducând riscul ca micuţii să devină supraponderali. Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali şi o stimulare a imunităţii. În ciuda acestor beneficii clare, mulţi copii nu sunt alăptaţi. Conform unui studiu desfăşurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, rata alăpătrii exclusiv la sân a fost de 12,6 la sută, printre cele mai mici din Europa”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice, în acord cu OMS, creşterea la 50 la sută a micuţilor alimentaţi exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă, până în 2025.

Potrivit DSP Olt, alăptarea are următoarele efecte: pentru copil -  combate bolile infecţioase, reduce indicidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa; pentru mamă - creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială.