Drama copiilor olteni cu diabet. Numărul minorilor cu diabet creşte constant

Numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet a crescut dramatic, în ultimii ani. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina atrag atenţia că din cauza alimentaţiei dezastruoase mulţi copii sunt obezi, ceea ce va duce la apariţia diabetului. Diabetul este o povară greu de dus pentru copii, mai ales atunci când aceştia conştientizează că sunt diferiţi faţă de ceilalţi.

Şeful Secţiei de Diabet de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Diana Stuparu, a declarat că mulţi părinţi lasă alimentaţia copilului la întâmplare. Aşa se face că mulţi au înlocuit vechiul obicei de a trimite copilul cu pachet la şcoală cu produsele de tip fast-food. Greşit, spun diabetologii slătineni.

„Copiii sunt foarte graşi. Este explozie de obezitate în rândul minorilor. Aceşti copii, la 20 de ani, vor avea diabet, deja au steatoză hepatică. Unii, la 30 de ani, au deja 20 de ani de boală în spate. Copilul de astăzi, adultul de mâine este deja bolnav. Pe vremuri, ziceau după 50 de ani va avea diabet, acum nu mai este aşa. Contează foarte mult educaţia din casă. Părintele nu ştie să-i dea copilului o educaţie în privinţa alimentaţiei. Nu-i dă pachet la şcoală, ci îl lasă să mănânce fast-food”, a spus Diana Stuparu.

Povara unei astfel de boli este dusă cu greu de unii micuţi, care nu înţeleg de ce ei sunt diferiţi faţă de colegii lor, care îşi permit luxul de a mânca orice în pauzele dintre orele de curs.

„Până în clasa a IV-a, mamele controlează copilul, îi fac ele insulina, îi iau glicemia. Prin clasele a V-a, a VI-a, le dau drumul cu glucometrul şi cu insulina la şcoală, unde şi-o fac singuri. Sunt unii care mănâncă pe furiş dulciuri, pentru că nu mai stă nimeni să-i păzească. Nici mamele nu ştiu de unde sunt glicemiile acelea foarte mari. Eu le spun că mănâncă pe furiş, sunt unii care se împrumută de la colegi de bani. Copiii pun întrebări. Nu îşi explică de ce ei trebuie să se injecteze de patru ori pe zi, de ce trebuie să ia insulina la mare sau la munte, de ce să-şi ia glicemia de şapte ori pe zi. De ce nu sunt ca şi ceilalţi!? La şcoală, ceilalţi copii râd de ei. Jumătate dintre băieţii de 18 ani au intrat în comă diabetică. Au ajuns la 18 ani, s-au dus afară seara cu băieţii şi le-a fost ruşine să spună că au diabet, să se injecteze, şi atunci apar tulburări”, a precizat Stuparu.

Conform datelor furnizate de medicul slătinean, cinci la sută din diabeticii din judeţ sunt copii. În fiecare lună, doi-trei copii sunt diagnosticaţi cu diabet de către doctorii slătineni.  

„Copiii reprezintă cam cinci la sută din numărul total de diabetici din judeţ. Diabetul are două vârfuri de diagnosticare, primăvara şi toamna se diagnostichează mai mult. Numai eu diagnostichez doi-trei copii pe lună, dar se întâmplă să am şi luni în care să nu apară niciun minor nou descoperit cu diabet. Când ei vin la 4-5 ani în comă diabetică inaugurală, spitalul îi trimite la Craiova. Vin apoi la noi, pentru că nu îşi pot lua reţeta de la pediatri. Noi nu îi putem interna, pentru că suntem secţie de adulţi”, a adăugat medicul Diana Stuparu.

Statisticile înaintate de diabetologii slătineni sunt dramatice. Aşa se face că în sistemul informatic s-a ajuns la peste 20.000 de olteni ce s-au confruntat la un moment dat cu diabetul, însă din acest număr nu au fost eliminaţi decedaţii sau cei care s-au mutat în alte judeţe. Astfel, la nivelul judeţului sunt peste 12.000 de diabetici activi.