Drăghicescu: „Pentru că s-a semănat în afara perioadei optime, producţia va fi mult diminuată. Poate fi influenţată şi calitatea grâului”

Deşi a fost însămânţată toată suprafaţa propusă pentru toamnă, reprezentanţii DAJ Olt se aşteaptă ca multe culturi să fie întoarse în primăvără. Astfel, producţia de grâu va fi mult sub cea din 2018.

La nivelul judeţului sunt 390.334 hectare teren arabil, din care 177.310 hectare au fost cultivate în toamnă, după cum urmează: 115.200 hectare cu grâu, 35 hectare secară, 4.500 hectare triticale, orz 14.500 hectare, rapiţă 29.000 hectare, legume 945 hectare, dar şi alte suprafeţe mai mici cu plante nutreţ sau căpşune. Suprafaţa ce urmează să fie cultivată în primăvară este de 213.024 hectare.

Directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu, spune că, din cauza secetei, multe suprafeţe vor fi întoarse în primăvară.

„Suprafaţa propusă a fost semănată în toamnă, însă târziu. Din cauza lipsei precipitaţiilor pe o perioadă lungă de timp, mai mult ca sigur multe hectare vor dispărea şi vor trece la culturile de primăvară. Mă refer la rapiţă şi orz, culturi sensibile când lipseşte apa. Avem şi suprafeţe nerăsărite, undeva la 30-40 la sută. Rapiţa şi orzul sunt culturi mai sensibile, ce ar fi trebuit să fie dezvoltate la intrarea în iarnă. Astfel, 40.000 de hectare cu rapiţă şi orz au o situaţie incertă, nu ştim acum cum evoluează. După 15 martie se poate face o analiză corectă şi exactă cu suprafeţele care rămân. Până atunci totul este incert”, a spus Drăghicescu.

Pentru că în multe zone s-a semănat în afara perioadei optime, reprezentanţii DAJ Olt se aşteaptă ca producţia să scadă considerabil faţă de 2018.

„Pentru că s-a semănat târziu, în afara perioadei optime, în primul rând, nu vom mai avea aceeaşi producţie ca anul trecut, va fi mult diminuată. Totodată, poate fi influenţată calitatea grâului de panificaţie. Calitatea mai este dată şi de ploile care cad în primăvară, atunci când grâul înfloreşte şi îşi dezvoltă boabele. Este important ca firele existente, cele care au trecut de iarnă şi sunt prezente la 1 martie, să primească o cantitate necesară de apă pentru dezvoltarea spicului”, a adăugat Drăghicescu.