Două noi programe, lansate prin DAJ Olt. Fermierii olteni pot depune proiecte pentru ferme de porci. Bani şi pentru creşterea păsărilor

Fermierii olteni pot să depune la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt proiecte pentru înfiinţarea de ferme de porci. Sprijinul poate ajunge până la 90 la sută din întreaga investiţie. Sprijin financiar vor primi şi fermierii din judeţ care îşi vor pune pe picioare ferme de păsări pentru reproducţie şi incubaţie. Specialişti ai DAJ Olt au participat, marţi, la o sesiune de instruire la nivelul Ministerului Agriculturii. Specialiştii olteni au fost învăţaţi cum să implementeze cele două programe.

Consilierul superior din cadrul DAJ Olt, Liliana Ispas, care a participat la şedinţa din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a precizat că fermierii care vin şi se înscriu în Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie vor fi înscrişi într-o bază de date şi vor primi un document.

„Ne-au fost prezentate actele normative privind cele două ajutoare de minimis, pentru suine şi pentru creşterea păsărilor. Nu ştiu dacă anul acesta vor fi implementate. Pentru creşterea porcilor pot fi depuse proiecte, finanţarea va fi de maximum, 90 la sută. Un tânăr fermier, adică cu vârsta sub 40 de ani care vrea să facă o crescătorie de porci va primi acest ajutor. El trebuie să construiască spaţiu pentru minimum 400 de locuri şi maximum 1.500. Este nevoie de toate avizele, autorizaţiile, de studiu de fezabilitate. Fermierii pot să depună cereri de înscriere, iar noi o să-i trecem într-un registru şi o să le eliberăm apoi un document, numit dovadă. Valoarea sprijinului este de 359 de milioane de euro. Pentru păsări trebuie să apară normele şi nu primim pentru moment cereri”, a spus Ispas.

Conform Ministerului Agriculturii, programele urmăresc creșterea și stabilizarea cantitativă şi calitativă a producțiilor de carne și produse din carne, echilibrarea balanţei veniturilor şi a cheltuielilor producătorilor agricoli.

În perioada 30 iulie - 6 august 2019 au avut loc instruiri de pregătire a personalului din cadrul tuturor direcțiilor pentru agricultură județene din țară, pentru asigurarea unei aplicări cât mai corecte, eficiente, transparente și unitare a celor două noi programe